Karmac opent tweede bibliotheek in Lienden

Volgende maand opent Karmac Bibliotheek Service (KBS) een bibliotheek in het Kulturhus in Lienden. De gemeente Buren en Karmac uit Lelystad hebben daartoe overeenstemming bereikt.

Dit meldden de organisaties vrijdag in een persbericht. Bibliotheek Lienden is na bibliotheek Waterland de tweede Nederlandse bibliotheek die gebruik gaat maken van de dienstverlening van Karmac. Theo Doreleijers, algemeen manager van KBS stelt: “Veel bibliotheekorganisaties kiezen er voor om vestigingen te sluiten. Wij vinden het juist belangrijk om de uitleenfunctie dicht bij de leden te houden. Zeker omdat de primaire doelgroepen, jeugd tot en met basisschoolleeftijd en senioren, in het algemeen minder mobiel zijn”, zegt Theo Doreleijers, algemeen manager van KBS. “Wij richten ons op de belangrijkste functie van de bibliotheek, namelijk het uitlenen van boeken. Zodoende kan ondanks de bezuinigingen toch de uitleenfunctie behouden blijven.”

De samenwerking tussen KBS en de gemeente Buren start als een proef die twee jaar zal duren. Lienden heeft sinds 1 januari 2013, toen de samenwerking met Bibliotheek Rivierenland werd verbroken, geen fysieke bibliotheekvoorziening meer. De nieuwe bibliotheekvestiging zal in ieder geval 15 uur in de week open zijn. Er wordt naar eigen zeggen gewerkt met professionele medewerkers maar de gemeente Buren plaatste op de eigen website ook een oproep voor vrijwilligers.

Zie ook:
Gemeente Waterland besteedt openbare bibliotheek uit
VOB is tegen commerciële bibliotheken
Gemeente Waterland privatiseert openbare bibliotheek