Hoge boetes voor Apple voor prijsafspraken e-books

Apple moet schadevergoedingen betalen vanwege verboden prijsafspraken rondom e-books. De totale boete kan oplopen tot 622 miljoen euro.

Dat heeft een advocaat, die gedupeerde consumenten en de overheid vertegenwoordigt in de zaak, bekendgemaakt. Vijf grote uitgevers en Apple dreven de prijzen voor digitale boeken kunstmatig met 20 tot 50 procent op. De uitgevers waarmee Apple de prijsafspraken maakte, zijn Penguin, Hachette , Macmillan, HarperCollins en Simon & Schuster. Die uitgevers troffen eerder een schikking met het openbaar ministerie. Apple heeft steeds ontkend dat er sprake was van illegale prijsafspraken maar werd vorig jaar juli door de rechter in het ongelijk gesteld.

Apple en de uitgevers wilden via de hogere prijzen concurrent Amazon, zowel actief op verkoop- als uitgeefgebied, uit de markt drukken. Amazon bood nieuwe ebooks voor 9,99 dollar aan. De uitgevers vonden dit bedrag te laag. Apple verkocht volgens Bloomberg in 2012 voor 12,9 miljard dollar aan elektronische boeken, muziek, films en software. Dat was ruim 8 procent van de totale omzet van het bedrijf.

Zie ook:
Apple en uitgevers aangeklaagd wegens prijsafspraken ebooks
“Apple was initiatiefnemer prijsafspraken voor ebooks
Apple schuldig bevonden aan prijsafspraken ebooks