Jonge professionals in het vakgebied: 30 onder 30

IP presenteert voor de tweede keer de ‘30 onder 30’-lijst, tot stand gekomen dankzij de input* van vele vakgenoten. Het overzicht laat zien waar de nieuwe generatie professionals in het brede veld van informatie en erfgoed werkt.

01 Ruben Baauw (23)

Opleiding: Informatiedienstverlening en -management aan Haagse Hogeschool

Baan: Sinds 1 juni 2014 Technical Account Manager bij Intermax

Ideale werkplek: Mijn ideale werkplek biedt ruimte voor innovatie, is flexibel, uitdagend en geeft je de vrijheid om je eigen skills te ontwikkelen. Een uitmuntend koffiezetapparaat is natuurlijk ook van belang.

Toekomstbeeld: Binnen vijf jaar is het Internet of Things volledig geïntegreerd in het dagelijks leven. Consumenten, maar ook bedrijven en overheden zijn hierdoor verbonden en produceren een onuitputtelijke stroom van data die ons van nieuwe, zeer waardevolle inzichten gaat voorzien. Met onderwerpen als infrastructuur (LoRa), de opslag en de beveiliging van data draag ik hier vanuit mijn huidige rol bij Intermax al aan bij en zal ik dit ook in de toekomst nog vol enthousiasme blijven doen.

02 Indra den Bakker (27)

Opleiding: Business Mathematics and Informatics aan Vrije Universiteit Amsterdam

Baan: Sinds 1 mei 2015 data scientist bij Screen6

Ideale werkplek: Gemotiveerde collega’s en diversiteit in specialisme, achtergrond en cultuur (plus: tafelvoetbaltafel).

Toekomstbeeld: Ik kijk uit naar de ontwikkelingen en toepassingen binnen het Internet of Everything en de kunstmatige intelligentie. De afgelopen tijd zijn er al mooie producten gelanceerd, maar achter een aantal gesloten deuren wordt momenteel hard gewerkt aan de echte doorbraak binnen de kunstmatige intelligentie.

03 Carlo Bernardini (27)

Opleiding: Master of Science diploma in Information Sciences met specialisatie in Human Centered Multimedia aan Vrije Universiteit en Universiteit van Amsterdam

Baan: UX en webdeveloper bij Textkernel. Doe ik bijna zes jaar, waarvan het laatste jaar (na te zijn afgestudeerd) fulltime

Ideale werkplek: Mijn ideale werkplek is flexibel en stimulerend. Er is tijd en ruimte om (zelfstandig) te leren en experimenteren: wat mij betreft een vereiste om bij te kunnen blijven met de snelle ontwikkelingen die tegenwoordig kenmerkend zijn voor onze sector.

Toekomstbeeld: Ik merk dat het vakgebied steeds meer ‘hot and happening’ wordt. Waar het vroeger een niche was, zie ik leeftijdgenoten om mij heen steeds meer interesse krijgen in IT in brede zin, en functies binnen het vakgebied. Ook mensen die heel andere opleidingen hebben gevolgd.

04 Lianne de Beurs (23)

Opleiding: Media, Informatie en Communicatie plus Archivistiek B aan Hogeschool van Amsterdam

Baan: Sinds 1 januari 2016 archiefinspecteur bij Waterlands Archief in Purmerend

Ideale werkplek: Deze werkplek! Omdat het er ontzettend afwisselend is: op het ene moment zit je achter je bureau een inspectieverslag te schrijven, op het andere moment organiseer je een informatiebijeenkomst voor de gemeenten in de regio over een actueel onderwerp (zoals de nieuwe selectielijst).

Toekomstbeeld: Ik kom in deze functie net pas kijken. De komende jaren wil ik mij hierin dan ook verder ontwikkelen. Daarnaast zou ik graag voor mijn dertigste verjaardag beginnen met de master Archiefwetenschap.

05 Biene Boer (26)

Opleiding: Bachelor Nederlandse en Engelse taalkunde en de Master Book and Digital Media Studies aan respectievelijk VU en Universiteit Leiden

Baan: Sinds juni 2015 bibliothecaris Specialist bij Bibliotheek Bollenstreek (standplaats Noordwijk)

Ideale werkplek: Mijn ideale werkplek is een inspirerende omgeving voor zoveel mogelijk soorten bezoekers. Men vindt er wat hij zoekt: of dat nou rust, rumoer, plezier, educatie, contact of iets anders is.

Toekomstbeeld: Als we blijven vernieuwen en wat beter voor onszelf opkomen zie ik de toekomst positief in. Ik hoop dat bibliotheken onderling meer samenwerken en meer delen. Soms heb ik het gevoel dat het wiel op verschillende plekken wordt uitgevonden, terwijl iedereen klaagt over de werkdruk.

06 Mariska van Bohemen (28)

Opleiding: Informatie & Media (deeltijd) aan Hogeschool van Amsterdam

Baan: Freelancer bij LexisNexis (sinds maart 2015) en mede-oprichter van het bedrijf Dime – Data is me, een platform voor eerlijke datahandel

Ideale werkplek: Ik vind het leuk om te ondernemen en ik zou dat nooit willen opgeven. Mijn ideale werkplek heb ik dan ook niet, als het mij maar uitdaging, vernieuwing en mogelijkheden biedt.

Toekomstbeeld: Altijd lastig om te zeggen, want ik kijk nooit zo ver vooruit. Maar in de nabije toekomst wil ik Dime – Data is me alle kansen bieden die het heeft op de markt. Naar mijn mening kan de wereld van datahandel nog een stuk eerlijker worden.

07 Ying Goddijn (26)

Opleiding: Media & Informatie aan Hogeschool van Amsterdam

Baan: Sinds 1 september 2015 brand protection supporter & investigator in opleiding bij Pointer Brand Protection & Research

Ideale werkplek: Waar iedereen als gelijke behandeld wordt en waar iedereen behulpzaam is. Op die manier maak je de werkplek aangenaam.

Toekomstbeeld: Als onderzoeker spoor ik – online –mensen op die in namaakartikelen handelen. De gevonden digitale sporen worden gebruikt om dergelijke personen te berechten. Ik wil in dit vakgebied een expert worden en hoop die kennis in de toekomst te kunnen inzetten bij bijvoorbeeld de AIVD.

08 Femke Goudriaan (22)

Opleiding: Media, Informatie en Communicatie aan Hogeschool van Amsterdam

Baan: Sinds oktober 2015 medewerker DIV bij Nederlandse Zorgautoriteit

Ideale werkplek: Een flexibele, ontspannen werkplek waar men de ruimte heeft zichzelf te ontwikkelen en waar gestreefd wordt naar kwaliteitsverbetering.

Toekomstbeeld: Doordat analoge informatie steeds verder op de achtergrond raakt, komt informatie steeds meer plaats- en tijdsonafhankelijk beschikbaar. Zorgen voor de terugvindbaarheid van informatie zal binnen ons vakgebied de grootste uitdaging zijn.

09 Imke Grens (25)

Opleiding :Bachelor of Arts, Informatie en Media, aan Hogeschool van Amsterdam

Baan: Sinds 1 april 2016 junior adviseur Business Intelligence bij KBenP

Ideale werkplek: Is dit een strikvraag? Daar zit ik natuurlijk: een bedrijf met veel dynamiek, iedere dag is een verrassing en een dag waarin ik veel leer.

Toekomstbeeld: Lastig te omschrijven, vooral ook omdat de sector waarin ik werkzaam ben voortdurend aan verandering onderhevig is. Ik hoop over vijf jaar als senior adviseur aan de slag te mogen gaan binnen de onwijs interessante wereld van data analytics/business intelligence.

10 Tom van het Hul (24)

Opleiding: Informatiedienstverlening en -management aan Haagse Hogeschool

Baan: Sinds 1 oktober 2015 data-analist bij Spatial Insight

Ideale werkplek: Werkzaam op verschillende locaties (afwisseling) met uitgebreide setup-mogelijkheden (dubbele monitoren).

Toekomstbeeld: Met geografische data is nog veel winst te behalen in de realtime-informatievoorziening. Mensen die in de buitenomgeving werken kunnen steeds vaker met een tablet onderhoudsgegevens van objecten rechtstreeks naar een database uploaden, waarna die gegevens meteen in analyses gebruikt worden. Ook kunnen objecten in de omgeving vaker op afstand gemonitord en bestuurd worden.

11 Vincent Jordaan (23)

Opleiding: Media, Informatie en Communicatie aan Hogeschool van Amsterdam

Baan: In februari 2014 begonnen als marketingstagiair bij OCLC, sinds juli 2014 marketingmedewerker. Daarnaast heb ik een eigen bedrijfje, Jomix.nl, gericht op het bouwen van websites

Ideale werkplek: Flexibel, dynamisch, uitdagend en elke dag anders.

Toekomstbeeld: Ik denk dat de definitie van een informatieprofessional continu verandert. Eerst wist ik niet eens wat het was. We moeten nog beter samen informatie toegankelijk en bruikbaar maken voor iedereen. Ik weet zeker dat de beroepsgroep zich blijft ontwikkelen om dit mogelijk te maken.

12 Themistoklis Karavellas (29)

Opleiding: Computer Science BSc, Information Science – Business Informatics MSc

Baan: Sinds april 2014 scientific software engineer bij Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Ideale werkplek: Een plek waar creativiteit en kwaliteit van werken de vrije ruimte krijgen.

Toekomstbeeld: De industriële revolutie van de 21ste eeuw voltrekt zich op het gebied van de computerwetenschappen. Bits en bytes zijn de nieuwe stoommachines! Ik gebruik ze met alle plezier om technologie met cultuur te verbinden via allerlei mogelijke audiovisuele bewerkingen en het aanbrengen van context. Over vijf jaar kunnen we hopelijk de beperkingen op computersnelheid vaarwel zeggen en komen de onbegrensde mogelijkheden in beeld om eindeloze hoeveelheden data te gebruiken en zo bijzondere verbindingen in de wereld om ons heen tot stand te brengen.

13 Geranne Kiezebrink (29)

Opleiding: Op dit moment deeltijdstudent Media, Informatie en Communicatie aan Hogeschool van Amsterdam

Baan: Social media manager bij Yays boutique apartments en freelance videomaker bij universiteitsblad Folia

Ideale werkplek: Creatief, uitdagend met gemotiveerde collega’s.

Toekomstbeeld: Over vijf jaar heb ik een videodocumentaire op mijn naam staan. Verder ben ik aan het werk als specialist webbeheer en heb ik een Engelstalige site over ‘self sustaining houses and products to live off the grid’.

14 Tirza Martens (24)

Opleiding Media, Informatie en Communicatie aan Hogeschool van Amsterdam

Baan: Sinds september 2015 Professional Support Officer bij NautaDutilh

Ideale werkplek: Op mijn ideale werkplek zijn er mogelijkheden voor persoonlijke groei, draag ik echt iets bij aan een groter doel, worden nieuwe ideeën enthousiast ontvangen en vertrouwt men op mijn kennis.

Toekomstbeeld: Dankzij ontwikkelingen in de informatietechnologie ontstaan er steeds nieuwe manieren om informatie te verzamelen en beschikbaar te maken. Hierdoor liggen er voor informatieprofessionals nog meer kansen in de toekomst. Door deze ontwikkelingen te volgen hoop ik over vijf jaar een mooie adviesfunctie te vervullen.

15 Nienke McMurter (29)

Opleiding: Informatiedienstverlening en -management aan Hanzehogeschool in Groningen en master Culturele Informatiewetenschap aan Universiteit van Amsterdam

Baan: Sinds april 2016 Knowledge Centre Officer bij NautaDutilh

Ideale werkplek: Een werkomgeving waarin ik mijn ideeën kwijt kan en mezelf kan blijven ontwikkelen. Toekomstbeeld Kennis van zowel zoektechnologie als de achtergrond van de gebruiker is naar mijn idee de voorwaarde om een goed werkend informatieproduct te kunnen leveren. Ik vind het belangrijk om me ook in de toekomst op beide gebieden te blijven ontwikkelen.

16 Gino Mommersteeg (28)

Opleiding: MBO Administratief medewerker, Digitaal Depot (Archiefschool), Archivistiek voor niet-archivarissen (Archiefschool) en HBO Arbeids- en Organisatiepsychologie

Baan: Sinds april 2005 medewerker Archief bij Gemeentearchief Venlo

Ideale werkplek: Het Gemeentearchief Venlo is op een aparte locatie gehuisvest en voldoet aan alle eisen waaraan een modern archief behoort te voldoen. Ná de zomervakantie opent het nieuwe Venlose stadskantoor haar deuren. Stiekem ben ik wel een beetje jaloers op mijn collega’s die straks in dat indrukwekkende gebouw mogen gaan werken. Het duurzame pand ademt wat onze gemeentelijke organisatie wil zijn: open, transparant en toegankelijk. Daarnaast is het kantoor volledig ontworpen volgens de principes van de Cradle to Cradle-filosofie. Het gebouw is uniek in de wereld en daarmee een zeer inspirerende locatie.

Toekomstbeeld: De uitdaging is om archivistische kennis en principes te vertalen naar een digitale context. Als archiefinstellingen zich daarmee kunnen profileren in onze digitale samenleving biedt het beroep veel toekomstperspectief.

17 Tamar van Moolenbroek (26)

Opleiding: Literatuurwetenschap (Bachelor aan Universiteit Utrecht, Researchmaster aan VU)

Baan: Sinds januari 2015 werkzaam bij ProBiblio, eerst als trainee, nu als productmanager

Ideale werkplek: Open, met inspirerende boeken en een mooie ideeënwand om op te schrijven of ideeën op te plakken

Toekomstbeeld: Over vijf jaar werk ik met veel enthousiasme in De Bibliotheek, die dan gekenmerkt wordt door eenheid, creativiteit, openheid en zelfvertrouwen en waar (eindelijk) een mooie balans tussen jongere en oudere, autochtone en allochtone en mannelijke en vrouwelijke medewerkers is ontstaan.

18 Gemma Mooij (23)

Opleiding: Informatiedienstverlening en -management aan Haagse Hogeschool

Baan: Na een traineeship Informatiemanagement bij VHIC nu als functioneel consultant voornamelijk bezig met projecten op het gebied van zaakgericht werken

Ideale werkplek: Een kleine, platte organisatie waar mijn werkzaamheden gezien en gewaardeerd worden en waar ik mijn kennis kan overbrengen en delen met andere collega’s of eindgebruikers.

Toekomstbeeld: 

Over vijf jaar werk ik nog steeds als functioneel consultant. En kan ik mijn kennis, opgedaan bij veel verschillende klanten en organisaties, overbrengen op anderen. Ik kijk hierbij ook uit naar de digitale overheid en de realisatie daarvan in 2017.

19 Kelly Mostert (29)

Opleiding: BA Communicatie aan Vrije Universiteit en Informatiewetenschappen MA Nieuwe Media en Digitale Cultuur aan Universiteit Utrecht

Baan: Sinds maart 2014 projectmedewerker Kennis en Innovatie bij Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Ideale werkplek: Een beetje zoals bij Google: een plek voor concentratie, een creatieve ontmoetingsplaats, een ruimte voor een powernap en een stilteplek voor meditatie-oefeningen. Dit laatste komt van het Search Inside Yourself-programma dat geboren is bij Google (siyli.org). Zij geloven dat emotional intelligence skills je kunnen helpen bij goed samenwerken en goed kunnen concentreren, en dat ben ik met ze eens.

Toekomstbeeld: De komende jaren hoop ik een steentje bij te kunnen dragen aan het unfreezen van de museumsector en Beeld en Geluid. Meer ruimte voor experiment en meer kritische reflectie op de populariteit van media en technologie.

20 Yivat Muskens-Mozes (29)

Opleiding: Nederlandse Taal en Cultuur aan Universiteit Utrecht en Master Journalistiek, Media & Maatschappij aan Erasmus Universiteit Rotterdam

Baan: Sinds mei 2015 contentcoördinator bij Universiteitsbibliotheek Utrecht. Daarnaast heb ik een eigen bedrijfje, MuMo Content, voor SEO- & contentklussen

Ideale werkplek: Een plek waar ik snel kan schakelen met collega’s en alle moderne communicatiemiddelen binnen handbereik heb.

Toekomstbeeld: In de toekomst zal content steeds persoonlijker en vloeibaarder worden. Het maakt niet uit op welk moment en via welk kanaal (on- of offline) klantcontact plaatsvindt, het sluit naadloos op elkaar aan.

21 Melika Nariman (27)

Opleiding: Master Informatierecht aan Universiteit van Amsterdam

Baan: Sinds november 2015 jurist bij Universiteitsbibliotheek van Erasmus Universiteit Rotterdam

Ideale werkplek: Een plek waar ik mijn creativiteit, kennis en passie kwijt kan. En een inspirerende werkplek waar ik energie van krijg.

Toekomstbeeld: Over vijf jaar wil ik me graag verder hebben ontwikkeld als professional binnen een organisatie (met daarbij een uitbreiding van mijn verantwoordelijkheden). Om me als mens verder te ontwikkelen hoop ik ook meer te hebben gereisd.

22 Cynthia Schokker (29)

Opleiding: Master Archiefwetenschappen aan Universiteit van Amsterdam

Baan: Sinds 1 juni 2015 beleidsadviseur I&A (Informatisering en Automatisering) bij Gemeente Stichtse Vecht

Ideale werkplek: Flexibele kantoortuin in een dynamische organisatie.

Toekomstbeeld: De archieffunctie is in veel overheidsorganisaties los komen te staan van de lopende administratie. Het nieuwe werken en nieuwe technologieën vragen om nieuwe archiveringsstrategieën. Ik wil een digitale omgeving ontwikkelen waarbinnen de archieffunctie is verweven met de werkprocessen, zodat het archief weer ondersteunend is aan de bedrijfsvoering.

23 Toos Scholtens (24)

Opleiding: Informatiedienstverlening en -management aan Haagse Hogeschool

Baan: Sinds mei 2015 informatiespecialist (Proceseigenaar dienstverlening en Projectsecretaris e-Depot) bij Historisch Centrum Overijssel in Zwolle

Ideale werkplek: Een plek waar een open cultuur heerst, waar je de ruimte krijgt om je creativiteit te gebruiken en waar vertrouwen, samenhorigheid en structuur hoog in het vaandel staan.

Toekomstbeeld: De digitale informatievaardigheden waarover studenten van de IDM-opleiding moeten beschikken, zijn nog lang niet zo vanzelfsprekend in gebruik bij de oudere generatie in onze samenleving. Ik hoop me over vijf jaar te kunnen richten op een waardevolle bijdrage aan de educatie hiervan.

24 Anne Sterenberg (29)

Opleiding: Informatiedienstverlening en -management aan Hanzehogeschool en Master Bestuurskunde aan Universiteit Leiden

Baan: Sinds 1 februari 2016 informatiespecialist bij Loyens & Loeff

Ideale werkplek: Een plek met een gezonde dosis uitdaging, voldoende mogelijkheden voor persoonlijke groei, waar mijn dagen zelden voorspelbaar zijn en ik naast uitvoerende werkzaamheden ook mee mag werken aan een visie en strategie.

Toekomstbeeld: Over vijf jaar hoop ik de stap te hebben gezet naar een leidinggevende functie. In die functie stimuleer ik medewerkers tot een dienstverlening die aansluit bij de hoge eisen van de eindgebruikers. Profilering van het vakgebied is hierbij essentieel; we zullen nog altijd moeten strijden voor ons bestaansrecht. Een strijd die ik wil winnen.

25 Tom van Stralen (27)

Opleiding: Media, Informatie en Communicatie aan Hogeschool van Amsterdam

Baan: Sinds 1 juni Knowledge & Information Officer bij De Brauw Blackstone Westbroek

Ideale werkplek: Een werkplek met gemotiveerde en inspirerende collega’s.

Toekomstbeeld: De ‘juridisch informatiespecialist’ gaat de komende jaren een belangrijke rol spelen bij het toepassen van nieuwe technologieën om de werkprocessen van de business verder te optimaliseren. De grootste uitdagingen zullen liggen bij het vinden van de juiste tools en de implementatie daarvan binnen de organisatie.

26 Ellen Veeken (27)

Opleiding: MBO 4 Medewerker informatiedienstverlening BBL aan ROC Midden Nederland – Business & Administration College in Utrecht

Baan: Sinds mei 2014 medewerker dienstverlening en expertisemedewerker – met als expertise jeugd – bij Bibliotheek Utrecht

Ideale werkplek: De werkvloer! In contact komen met allerlei verschillende mensen. Van kinderen tot volwassenen, van allochtoon tot autochtoon. Het enthousiasme overbrengen voor het boek natuurlijk, maar ook voor bijvoorbeeld computerlessen, taal-inloopspreekuur en een koffieochtend voor mensen die veel alleen thuis zijn en behoefte hebben aan contact. Toekomstbeeld De functie en inhoud van bibliotheekmedewerkers verandert, mijn werk dus ook. Natuurlijk blijft de bibliotheek boeken uitlenen, maar het is heel belangrijk dat we ons ook richten op andere vlakken in de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan de hulp voor mensen die moeite hebben met digitalisering, maar ook aan debatten, lezingen en workshops programmeren voor kinderen.

27 Dennis Weijsenfeld (22)

Opleiding: Informatiedienstverlening en -management aan Haagse Hogeschool

Baan: Sinds juli 2016 informatiespecialist bij Tweede Kamer der Staten-Generaal

Ideale werkplek: Open en flexibel

Toekomstbeeld: Ik zie in de klassieke informatiespecialist een uitstervend ras. Informatiespecialisten moeten over steeds meer ICT-brede competenties beschikken; het is ook niet verwonderlijk dat veel hogescholen hebben gekozen voor één hbo-ICT.

28 Amanda Wolters (25)

Opleiding: Cultureel Erfgoed aan Reinwardt Academie

Baan: Sinds oktober 2014 consulent Cultureel Erfgoed en medewerker Inlichtingendienst bij Bibliotheek Kennemerwaard

Ideale werkplek: Een organisatie waar je vrij bent om je baan creatief in te vullen naar eigen passies, krachten en interesses, en waar ruimte is om te leren en fouten te maken.

Toekomstbeeld: Mijn visie voor de toekomstige bibliotheek is een plek waar iedereen elkaar kan ontmoeten en kennis kan maken met andere culturen en levensverhalen. Een plek waar je veilig je mening kan vormen, waar je diverse vaardigheden kan opdoen, waar je kan praten en waar je om hulp kan vragen. Kortom, een Mensenbibliotheek.

29 Lizzy von Wolzogen Kühr (25)

Opleiding: Cultureel Erfgoed aan Reinwardt Academie, Minor Archieven aan Hogeschool van Amsterdam

Baan: Sinds februari 2016 informatiespecialist bij Boekmanstichting

Ideale werkplek: Een plek waar archief- en informatiespecialisten, bijvoorbeeld erfgoedprofessionals, informatici en historici hun kennis delen.

Toekomstbeeld: Het beheren van informatie (al dan niet binnen een culturele instelling) zal hopelijk hand in hand gaan met sociale duurzaamheid. Dat wil zeggen dat professionals en non-professionals op eigen kracht moeten samenwerken, kleinschalig en zonder invloed van de staat zodat er ruimte is voor creativiteit.

30 Dawid Zdanowicz (25)

Opleiding: Master of Arts: Moderne Nederlandse Letterkunde aan Universiteit Leiden

Baan: Sinds oktober 2015 SharePointconsultant bij ShareValue

Ideale werkplek: Hectische werkomgevingen waar je constant 100% van je hersenen gebruikt om de beste oplossingen te bedenken.

Toekomstbeeld: Specialisten die Microsoft-oplossingen gebruiken krijgen tegenwoordig steeds meer verantwoordelijkheden. Het aantal nieuwe applicaties groeit hard, maar ze worden tegelijkertijd ook steeds makkelijker te beheren en zijn vaak goed gedocumenteerd. De onderlinge kennisniveaus zullen daardoor minder verschillen. Ik verwacht dat als gevolg daarvan creativiteit een belangrijker rol gaat spelen dan ooit tevoren.

Productie: Ronald de Nijs

* Dit overzicht had niet tot stand kunnen komen zonder de hulp van Peter Becker, Rob Coers, Margriet van Eck Poppe, Marieke de Haan, Hilde Klein, Erwin la Roi, Erna Winters en vele anderen.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 6 / 2016. Het gehele nummer kun je hier lezen.