IP #8 / 2017: Open Science

Mede onder impuls van de Europese Unie gaat het in Nederland dankzij het Nationaal Plan Open Science niet alleen om toegang tot publicaties voor iedereen. Zo’n beetje het hele wetenschappelijke onderzoeksproces wordt ‘open’. Redacteuren Dafne Jansen en Leen Liefsoens beschrijven de belangrijke bijdrage die informatieprofessionals aan deze ontwikkeling kunnen leveren. Drie cases in de Universiteit Utrecht, de Hogeschool Arnhem en Nijmegen en het KNMI laten zien waaruit die bijdrage zoal kan bestaan.

Niet alleen voor de open wetenschap zijn ip’ers van waarde, laten de twee grote interviews door Ronald de Nijs zien. Saskia Scheltjens geeft leiding aan een reorganisatie binnen het Rijksmuseum die de wetenschappelijke informatiefunctie van het museum moet versterken. Data uit diverse bronnen – de bibliotheek, de archieven, de objectdocumentatie, de digitale beelden van de objecten en onderzoeksdata – zijn samengebracht. Daarmee kunnen de objecten in de collectie op een rijkere manier worden beschreven en geanalyseerd.

Jurist en informatiseringspionier Marnix Weusten kijkt terug op zijn carrière in het kennismanagement die zich grotendeels binnen de wetenschap en juridische ondernemingen afspeelde. Het gesprek geeft een bijzonder inkijkje in de kennismanagementpraktijk van advocatenkantoor Stibbe. Ook vertelt Weusten waar het naartoe gaat met kennismanagement: het schuift op in de richting van business development.

In deze IP lees je ook over de bibliotheek in het museum Yves Saint Laurent in Marrakech dat in oktober is geopend, schotelt Edwin Mijnsbergen je zijn recensie van het boek van Wim Keizer over twintig jaar bibliotheekvernieuwing voor, en leer je een Vlaamse webshop voor bladmuziek kennen.

Bekijk  hier de inhoudsopgave van dit nummer.