De nieuwste IP is uit, nummer 4 van 2020. Het blad ging naar de drukker op het moment dat langzaam naar buiten sijpelde dat we verder gaan versoepelen. Dat in elk geval de bibliotheken per 11 mei weer hun deuren mogen openen – met beleid en volgens de regels, dat wel. Dat is goed nieuws voor een sector die overigens sowieso tijdens de crisis goed is door blijven functioneren, zo blijkt uit dit blad.
Wat de coronacrisis ook duidelijk maakt is hoe belangrijk data is; goede data, toegankelijke data, open data. Henk Wals, de nieuwe directeur van DANS, vertelt erover in deze IP. Tevens belangrijk, aldus dit blad, is de verdergaande digitalisering. Die door de crisis nog een extra zetje krijgt. Of het nu gaat om het ontsluiten en duurzaam toegankelijk maken van archieven of om het visualiseren van informatie.
Tegelijkertijd belicht deze IP een fijn old school onderwerp; over standplaatscontrole van de Bijzondere Collecties in de KB. Twee standplaatscontroleurs nemen ons mee achter de schermen, voor een denkbeeldige tocht langs heel oude boeken en boekwerken die na de controle beter te zoeken en te vinden moeten zijn. Hoewel… zo ‘oude school’ is het eigenlijk niet, want ook hier gaat het natuurlijk om digitalisering. Om data toegankelijker maken en met elkaar verbinden.
Iets wat IP’ers dagelijks doen tegenwoordig, waar ter wereld ze ook vandaan mogen komen. Voor deze editie spraken we zes internationals die in Nederland werken. Hoe gaat dat? Waar lopen ze tegenaan? En hoe werken ze tijdens de crisis? Daarnaast sprak IP met Ronald de Nijs, die nu eens de geïnterviewde was in plaats van de interviewer. Dat krijg je als je IP na 23 jaar eindredacteurschap vaarwel zegt: een mooi afscheidsportret. We wensen Ronald heel veel succes bij het NDE.
Klik hier voor een overzicht van de artikelen in dit nummer (voor abonnees), bekijk hier de eerste pagina’s.