Gaat het goed met de arbeidsmarkt, of toch niet? De werkloosheid is gedaald – dat is goed nieuws. De vergrijzing blijft toenemen, waardoor de pensioenlast ongekend hoog wordt – hmmm, slecht nieuws. Nederland is kampioen tijdelijke en flexibele contracten – ook slecht nieuws. Tegelijkertijd stijgt het aantal vaste contracten – fijn nieuws. De arbeidsmarkt is, anders gezegd, behoorlijk in beweging.
Verder is de noodzaak om het werk anders te organiseren groter dan ooit, want hoe kunnen we anders straks tot ons zeventigste gezond en met plezier op de werkvloer blijven rondlopen? Misschien hebben organisaties straks wel allemaal een werkgeluksdeskundige in huis. Volgens de Nationale Beroepengids is dit een van de eenentwintig beroepen van de toekomst, samen met internet-of-things-expert, drone-piloot, ethisch hacker en data scientist.
Niet heel verrassend neemt data scientist de eerste plaats in op deze beroepenlijst. Het is dan ook vast geen toeval dat in Nederland data-opleidingen als paddenstoelen uit de grond schieten. De Universiteit Tilburg is met een master Data Science: Business and Governance gestart, de Universiteit van Amsterdam heeft een School of Data Science geopend en de Universiteit Utrecht lanceerde het nieuw focusgebied Applied Data Science, en een masterprogramma volgt nog. Volgens de Harvard Business Review is data scientist zelfs ‘the sexiest job of the 21st century’.
Terug naar het hier en nu. Hoe ziet de arbeidsmarkt voor informatieprofessionals in 2017 eruit? Wat is de grootste bedreiging: de robotisering of het groeiende leger vrijwilligers? En wat betekent ontgroening en vergrijzing op de werkvloer: krijgen kennisrijke organisaties straks te maken met een braindrain? Je leest het in deze werkspecial van IP.
Verder spraken we IP’ers die overstapten van de ene sector naar de andere; ze zien de grenzen tussen de disciplines langzaam vervagen. Ten slotte vertelt Matthijs van Otegem openhartig over zijn eerste vier jaar bij de Universiteitsbibliotheek Rotterdam. Oude managementmethodes worden hier overboord gezet en medewerkers krijgen het vertrouwen om het werk zélf te organiseren. Hier is straks geen werkgeluksdeskundige meer nodig.