‘Als straks alles digitaal is, kunnen we de muziekcollectie opdoeken.’ Dit geluid viel rond 2010 her en der te beluisteren. Inderdaad zijn cd’s en bladmuziek uit aardig wat openbare bibliotheken verdwenen, al waren vooral bezuinigingen daar debet aan. Wat niet is verdwenen, is het vak van muziekbibliothecaris. Het is een specialisme waarin vak- en muziekkennis en heel diverse collecties samenkomen.
Ria Warmerdam interviewde zes muziekbibliothecarissen over hun werk en de toekomst van hun specialisme. Daarnaast belicht Attilio Bottegal vanuit Florence de werkzaamheden en collecties van het Toscaanse Centrum voor Muziekdocumentatie. Na lezing van deze artikelen besef je dat ‘alles in de cloud’ een utopie zal blijven – en dat dat maar goed is ook.
Verder in deze IP een interview met een netwerker pur sang: Martijn Kleppe, opvolger van Hans Jansen als hoofd Onderzoek van de Koninklijke Bibliotheek. Ook aandacht voor sociale netwerken. Commerciële deelplatforms voor wetenschappelijke publicaties zoals Academia.edu en ResearchGate krijgen er not-for-profit-pendanten bij, vaak opgericht door wetenschappers zelf, signaleert Jeroen Sondervan.
Verder bekijkt Edwin Mijnsbergen hoe het open data-project van de stad Chattanooga zich sinds 2015 verder heeft ontwikkeld. En hoe het met de privacy van je gebruikers verder moet na 25 mei? Raymond Snijders praat je bij.