IP #1 / 2016: Google Books; hoe nu verder?

We hebben iets te vieren. Want met het verschijnen van dit eerste nummer van 2016 zijn we de twintigste jaargang ingegaan. Het vakblad IP mag dus twintig kaarsjes uitblazen. Daarom starten wij dit jubileumjaar met een onderzoek van drie IDM-studenten. Zij deden een trending topic-analyse op de inhoud van de afgelopen 19 jaargangen. Dat leverde 20 ‘trendwoorden’ op die een – soms verrassend – beeld van de ontwikkelingen in ons vakgebied geven.

Over ontwikkelingen gesproken. Hoe staat het met Google Books? Jos Damen geeft in dit nummer de stand van zaken. Verder belicht Matthijs van Otegem de transitie van Nederland naar open access. Komt de gouden route in zicht?

Ook in dit nummer aandacht voor illegaal streamen: welke kant kiest de informatieprofessional? En John Mackenzie Owen bespreekt de handelseditie van Van wiegendruk tot world wide web, het proefschrift van KB-conservator Marieke van Delft. Het boekwerk biedt stof tot nadenken.

Bij een nieuwe jaargang horen nieuwe rubrieken. Raymond Snijders is met Juridische kwesties een vraag/antwoordrubriek begonnen; hij trapt af met een prangende vraag over tekst en datamining. Verder geeft Daan Boom, specialist kennismanagement in New York, in een nieuwe rubriek zijn werkrituelen prijs. Boom zou geen informatieprofessional zijn zonder informatiegerelateerde tijdbesparende tip. En biecht op dat hij, zelfs in New York, niet kan leven zonder zijn fiets.

Bekijk hier de inhoudsopgave van dit nummer.