Internationaal Holocaust-project EHRI krijgt 8 miljoen

Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies kan het internationale Holocaust-project EHRI (European Holocaust Research Infrastructure) verder uitbreiden. Horizon2020, het Europese subsidieprogramma voor Onderzoek en Innovatie in Europa, heeft het project opnieuw geselecteerd voor verdere financiering. De subsidie bedraagt 8 miljoen euro.
EHRI kan nu doorgaan met het verbeteren en uitbreiden van haar netwerk en de portal, die online toegang biedt tot Holocaust-gerelateerde archieven en collecties. Het NIOD blijft net als de voorgaande vier jaren coördinator van het consortium van dit grootschalige Europese project.
“De nieuwe Europese subsidie is erg mooi nieuws voor het EHRI-project en voor het NIOD in het bijzonder. Zo krijgen nog meer onderzoekers, maar ook andere experts, getroffenen en andere geïnteresseerden snel en makkelijk toegang tot zoveel nieuwe bronnen van basismateriaal tot aan  zeer specifieke gegevens. Deze EHRI-portal laat zien waarom vrije toegang, Open Access, tot wetenschappelijke bronnen en data zo belangrijk is,” aldus staatssecretaris Sander Dekker (wetenschap) op 26 maart in Berlijn.
Het EHRI-project geeft toegang tot meer dan 1.800 Holocaust-gerelateerde archiefinstellingen in 51 landen en tot beschrijvingen van tienduizenden archiefstukken. Vanaf 1 mei 2015 wordt het consortium uitgebreid met enkele partners waaronder het Polish Center for Holocaust Research en het US Holocaust Memorial Museum in Washington DC. Net zoals de Israëlische EHRI-partner Yad Vashem beschikt het USHMM over een belangrijke collectie.
Ook zal EHRI uitbreiden in Oost- en Zuid-Europese richting. Nieuwe partners uit Bulgarije, Roemenië, Litouwen, Slowakije, Italië en Griekenland gaan meewerken aan het toegankelijk maken van Holocaust-archieven. Hiermee bestaat het EHRI-netwerk voortaan uit 22 partners verspreid over Europa en daarbuiten.