Informatietrends tijdens SmartHumanityTV: van fake news tot data in coronatijden

De KNVI gaat televisie maken. Op maandag 30 november verzorgt de beroepsvereniging de hele dag SmartHumanityTV. Van 9:30 tot 23:00 uur een eigen versie van bekende tv-programma’s, live gestreamd via diverse socialemediakanalen. Reportages, talkshows, nieuwsbulletins, interviews en documentaires die dieper ingaan op de rol van informatie en digitalisering in de hedendaagse samenleving.

De dag start met Goedemorgen KNVI!, waarin de voorzitters SmartHumanityTV aftrappen. Daarna zal het centrale presentatorduo Marjo Bakker (NIOD) en Eric Kokke (GO opleidingen) de kijker door de dag loodsen. Via KNVI-versies van welbekende programma’s als KoffietijdBureau BuitenlandEenVandaagDe Wondere Wereld van Chriet Titulaer2DOCZomergasten en RTL Late Night zullen er nieuwe inzichten, afwijkende meningen, inkijkjes bij organisaties in binnen- en buitenland, inspirerende betogen en pittige discussies worden gepresenteerd.

Thema’s die aan de orde komen zijn onder andere fake news, de rol van data in tijden van corona, duurzame toegankelijkheid van informatie, digitale dienstverlening, ontwikkelingen bij collega’s in het buitenland en privacy/security. En ook een spelshow mag niet ontbreken, daarom de live online InfoBattle!

Victorines 2020

Tijdens een van de middagshows is er aandacht voor de subsidiemogelijkheden die bestaan voor innovatieve projecten in de informatiedienstverlening. Zo zullen onder meer vertegenwoordigers van het Victorine van Schaickfonds en Stichting GO Fonds praten over wat zij doen om innovaties in het vakgebied te bevorderen. In hetzelfde programma worden eveneens de winnaars van de Victorines 2020, oftewel de ‘Oscars voor het Nederlandse bibliotheek- en informatievak’, bekendgemaakt; prijzen die zijn bedoeld om publicaties en vernieuwing in de informatiesector te stimuleren.

Omdat de organisatie zo actueel mogelijk wil zijn is nog niet elke gast bekend, maar ‘we kunnen wel al een tipje van de sluier oplichten’, aldus KNVI. De ‘informatiegast’ is Martijn Aslander, die via beeldfragmenten zijn eigen visie geeft op (toegang tot) informatie en digitale fitheid. De avond sluit af met een late night talkshow onder de deskundige leiding van Frits Bussemaker (Rijks Innovatie Community (RIC), Institute for Accountability in the Digital Age (I4ADA)).

Programma’s terugkijken

Gedurende de dag is er ook aandacht voor de producten en diensten van de KNVI, zoals de vakbladen (waaronder IP), boeken, competentiemetingen en podcast. ‘Natuurlijk weten wij dat lineair tv-kijken niet meer van deze tijd is’, zegt de organisatie. ‘Daarom kun je alle programma’s later nog een keer terugkijken. Dus mocht je een item hebben gemist, dan is dat geen enkel probleem. Maar het is natuurlijk veel leuker om er live bij te zijn. “Schakel” daarom op 30 november in op SmartHumanityTV.’