In Airport Library op Schiphol nu ook Nederlandse architectuur in het buitenland te bewonderen

Airport Library

Airport Library, de bibliotheek op Schiphol die fungeert als etalage van de Nederlandse cultuur, is verrijkt met een bijzonder multimediaal project. Sinds kort kunnen reizigers kennismaken met de meest aansprekende gebouwen van Nederlandse architecten in het buitenland.

Geografische applicatie

Op een groot scherm met een geografische applicatie kunnen reizigers zien welke gebouwen van Nederlandse architecten in hun land te zien zijn. Zo kan bijvoorbeeld een Zuid-Koreaanse reiziger ontdekken dat in Seoul het Art-Entertainmentcomplex Paradise City staat, naar ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV. Van elk van de 116 bouwwerken, verspreid over 107 steden in 43 landen, wordt een overzichtsfoto met korte feitelijke informatie getoond. De foto’s worden niet alleen op verzoek van de bezoeker van Airport Library op het grote scherm getoond, maar ook in een doorlopende geautomatiseerde sequentie op een aantal kleinere schermen gepresenteerd.

Dutch Architecture Abroad

Voor dit project is samengewerkt met de Dutch Architecture Abroad Foundation (DAA), die als doel heeft de lacune van kennis, inzicht en overzicht van Nederlandse architectuur in het buitenland te vullen en daarmee de bouweconomie te stimuleren. De medewerking aan de applicatie op Schiphol is de eerste gerealiseerde activiteit van deze jonge stichting. Architectuurhistoricus Marcel Teunissen van DAA selecteerde 100 bouwwerken en verzamelde met enthousiaste medewerking van de betrokken architecten foto’s en projectinformatie.

116 bouwwerken wereldwijd

De selectie groeide uit tot 116 bouwwerken uit een periode van 100 jaar, waarbij de recente tijd nadrukkelijk is vertegenwoordigd. Deze top 116 is niet absoluut en wordt mogelijk in een tweede fase nog uitgebreid. Het betreft op zich staande projecten die niet thematisch zijn geordend. Er is gelet op esthetische en bouwtechnische kwaliteit en op innovatieve aspecten. De keuze viel op opvallende architectuur en tastbare objecten, die met één overzichtsfoto leesbaar zijn voor de gemiddelde reiziger. Daarom zijn bijvoorbeeld waterwerken en stedenbouwkundige ontwerpen buiten beschouwing gelaten.

Over de Airport Library

De Architectuurapplicatie in Airport Library is een aanvulling op de collectie van in meer dan 40 talen vertaalde Nederlandse fictie en (foto)boeken over Nederlandse cultuur en de steeds wisselende fysieke en digitale themapresentaties. Ook kunnen bezoekers sinds het begin van deze zomer kennismaken van muziek van Nederlandse musici. De geografische applicatie zal worden uitgebreid met meer thema’s, te beginnen met beeldende kunst die te zien is in buitenlandse musea. Probiblio zorgt voor de exploitatie, het Nederlands Letterenfonds is formeel verantwoordelijk.