IFLA-congres dit jaar afgelast

De International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) heeft bekendgemaakt dat ze het World Library Information Congres (WLIC) vanwege de coronacrisis zal cancelen. Het congres zou half augustus in Dublin plaatsvinden. De Ierse stad zal nu in 2022 fungeren als gaststad voor de conferentie.

In een verklaring op haar website meldt de IFLA het moeilijke besluit tot afgelasting van de conferentie met name genomen te hebben met het oog op de veiligheid van deelnemers, vrijwilligers, eigen medewerkers, sponsors en alle anderen die bij de organisatie betrokken zijn. Bovendien spelen in het geval van een dergelijk internationaal evenement de strikte reisbeperkingen mee die sommige landen momenteel hanteren. IFLA hoopt dat medio augustus het ergste achter de rug is, maar stelt dat er nog te veel onzekerheid is om ‘an event that is as safe, open and inspiring for all as we want’ te kunnen garanderen. Om die reden heeft IFLA in overleg met het Irish National Committee besloten het congres af te gelasten.

Rotterdam in 2021
IFLA geeft aan dat de voorbereidingen voor de WLIC-editie van volgend jaar in Rotterdam voorspoedig verlopen en dat dit congres naar verwachting zoals gepland zal doorgaan. Dublin zal in 2022 fungeren als gaststad, mede omdat inmiddels bekend is geworden dat de beoogde locatie voor dat jaar, het New Zealand International Convention Centre in Auckland, niet op tijd klaar zal zijn. Het Nieuw-Zeelandse congrescentrum werd op 22 oktober 2019 getroffen door een grote brand en de herstelwerkzaamheden hebben door de coronacrisis vertraging opgelopen.

Foto: Trinity College Library in Dublin