Huis van het boek presenteert tentoonstelling over boekontwerper Helmut Salden in Antwerpen 

Huis van het boek presenteert de tentoonstelling Helmut Salden (1910-1996). A prolific lettering artist bij Studio Catapult in Antwerpen. De tentoonstelling toont originele letterontwerpen, ruim honderd bekroonde boeken, ontwerpen voor boekomslagen en monogrammen uit de carrière van Salden die meer dan vijftig jaar besloeg.

Waarschijnlijk heeft iedereen boeken in de kast waarvoor Helmut Salden de omslagen heeft ontworpen. De bekendste ontwerpen zijn de omslagen die hij maakte voor de Russische Bibliotheek van Uitgeverij Van Oorschot.

In de tentoonstelling zijn behalve drukwerk ook brieven van en aan auteurs en uitgevers te zien. Omdat de afgelopen jaren intensieve conserveringswerkzaamheden zijn verricht aan het archief van Salden, is het nu voor het eerst mogelijk om een uitgebreide selectie van zijn werk te tonen.

Bauhaus des Westens

Helmut Salden werd geboren in Essen, Duitsland op 20 februari 1910. Hij studeerde aan de Folkwangschule für Gestaltung, ook bekend als het ‘Bauhaus des Westens’. In 1931 werd hij docent fotografie bij dit instituut. Vanwege zijn afkeer van de nazipartij werd hij in 1933 ontslagen. In 1934 vluchtte hij naar Frankrijk, Spanje en Zwitserland.

Vonnis

In 1938 volgde hij de Nederlandse schrijver Hendrik Marsman naar Nederland. Nadat hij een korte tijd had gewerkt voor Piet Zwart, begon Salden als ontwerper van boekomslagen voor onder meer de bekende uitgever A.A.M. Stols. In 1942 werd hij gearresteerd en in 1943 ter dood veroordeeld. Nadat zijn vonnis was omgezet in gevangenisstraf, bracht hij de rest van de oorlog door in een aantal gevangenissen en concentratiekampen.

Zeventig opdrachtgevers

In 1946 keerde hij terug naar Nederland, waar hij een productieve boekontwerper werd, werkend voor meer dan zeventig uitgeverijen in binnen- en buitenland. Hij was meer dan vijftig jaar actief als lettertekenaar en boekontwerper.

Meer info

De tentoonstelling is te bezoeken van 11 september t/m 11 december 2018, maandag-vrijdag van 10-18 uur. Toegang is gratis. Voor meer informatie en rondleidingen: www.meermanno.nl of www.catapult.be.

Internationale congres voor grafisch ontwerpers en letterontwerpers

 Van 11-15 september vindt in Antwerpen ook het jaarlijkse internationale congres voor grafisch ontwerpers en letterontwerpers Atypi 2018 plaats. De tentoonstelling maakt deel uit van de randprogrammering.