Huis van het boek met foute boeken op Lowlands

Van 16 t/m 18 augustus is het weer tijd voor Lowlands. Huis van het boek, de samenwerking tussen de Koninklijke Bibliotheek en Museum Meermanno, is ook dit jaar weer aanwezig in het Ohlalalaantje. Dit keer met een voorproefje van de tentoonstelling ‘Foute boeken?’.

De bezoeker krijgt een privérondleiding in de interactieve containertentoonstelling. Ook is er een uitgebreid programma in de Banned books club met colleges en lezingen van experts als gastconservator Bert Sliggers, schrijver Mounir Samuel, Cathelein Aaftink en Jeroen Salman. Een quiz met Monsieur Plastique en Jake Credit, de De Sade-bingo met Mick Johan, een optreden van woordkunstenaar Steven de Peven en een voorleesuurtje maken het programma compleet (concept: Maaike Strengholt). De bezoeker krijgt de keuze: laten we ‘foute’ boeken bestaan en trekken we lering uit het verleden? Of willen we ze verbieden?

Tentoonstelling 

Van 20 oktober 2019 t/m 1 maart 2020 is de tentoonstelling ‘Foute boeken?’ te zien in Huis van het boek | Museum. Dit is een tentoonstelling in de reeks ‘Revolutionaire boeken’ van Huis van het boek. Deze tentoonstelling gaat over boeken die door een andere tijdgeest en voortschrijdend inzicht echt niet meer kunnen. Wie leest er nog zijn kinderen Oki en Doki bij de negers voor of Kuifje in Afrika? Hetzelfde geldt voor christelijke boeken waarin joodse kinderen worden bekeerd of ‘heidenen’ in Afrika door missie of zending. Ook is er aandacht voor politieke propaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog, veelal kinderboeken.

Deze ‘foute boeken’ zijn meestal in enorme oplagen verspreid en die bewust en onbewust ideeën over de medemens in de maatschappij hebben bepaald. Deze ‘foute’ boeken raken soms verrassend actuele thema’s, zoals racisme, seksisme en antisemitisme. De bezoeker kan zijn mening geven. Wat kan nog wel en wat kan echt niet meer? En wat kan er misschien over twintig jaar niet meer?

Afbeelding: Willy Schermelé, Het Groote Negerboek, 1932