COMM wordt Beeld en Geluid Den Haag

COMM (Museum voor Communicatie) in Den Haag en Beeld en Geluid in Hilversum gaan nauw samenwerken. Het belang van communicatie en de rol van media daarin vormen daarvoor ‘een logische aanleiding’. Op 2 juli tekenden beide organisaties een overeenkomst.

Het bestuur van COMM wordt ingevuld door de bestuurder van Beeld en Geluid, Eppo van Nispen tot Sevenaer. Tom De Smet van Beeld en Geluid wordt de algemeen directeur. De huidige directeur Adriaan Wagenaar en adjunct-directeur Sarah-Jane Earle worden respectievelijk zakelijk directeur en hoofd museale zaken.

‘Verandering was te abrupt’

‘COMM wordt Beeld en Geluid Den Haag’, zegt de nieuwe directeur Tom De Smet van het museum in een interview met Omroep West. Volgens De Smet wilde het vernieuwde COMM na de heropening in 2017 ‘nieuwe, eigentijdse thema’s aansnijden. Maar de verandering was te abrupt. Een groot deel van de achterban zijn ze hierdoor kwijtgeraakt. Dat is afgestraft. En ingrijpen was noodzakelijk, want de bezoekcijfers liepen terug.’

Vernieuwingstraject Beeld en Geluid

De samenwerking met COMM past in het vernieuwingstraject van Beeld en Geluid dat onder meer tot doel heeft bij te dragen aan een mediawijzere en open samenleving, aldus een persbericht. ‘In Hilversum is het media-archief het kloppend hart van Beeld en Geluid. In Den Haag, het hart van de democratie, komen pers en journalistiek centraal te staan. Voor COMM betekent de samenwerking dat een aantal voorgenomen initiatieven onder de verantwoordelijkheid van Beeld en Geluid kunnen worden voortgezet en de collectie in een bredere context wordt geplaatst.’

De samenwerking met COMM sluit ook aan op de fusie van Beeld en Geluid en het Persmuseum in mei 2017. Het samenbrengen van de drie instellingen zorgt ervoor dat de geschiedenis en actualiteit van media, pers en journalistiek integraal belicht worden.

Nieuwe programmering

Samen met de medewerkers van COMM wordt gewerkt aan een nieuwe programmering. COMM wordt een plek waar publiek, scholen, onderzoekers en professionals mediabronnen kunnen raadplegen, met elkaar in debat kunnen gaan en bijvoorbeeld workshops kunnen volgen. De collectie van COMM wordt beheerd in Den Haag en zal in zowel Den Haag als in Hilversum als bron voor verhalen en programmering worden gebruikt. De museumfunctie van COMM krijgt hierdoor een andere invulling.

Deuren gesloten

COMM heeft op 20 juli de deuren van zijn museum gesloten voor individuele bezoekers. De zalen van het gebouw blijven geopend voor de verhuur van zakelijke vergaderingen en events. In het najaar 2019 wordt gestart met de nieuwe programmering.

Beeld: Het gebouw van Beeld en Geluid, ontworpen door Neutelings Riedijk. Foto: Daria Scagliola en Stijn Brakkee