Het Nieuwe Instituut presenteert tentoonstelling over archief van architectenbureau MVRDV

In november 2021 presenteert Het Nieuwe Instituut MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio, een multimediale tentoonstelling over het archief van architectenbureau MVRDV. Zoals uit de titel blijkt is het archief van de studio nog volop in ontwikkeling. Het instituut toont het archief van MVRDV in deze presentatie dan ook niet als een statische verzameling objecten in museumzalen, maar als een ‘levende’ entiteit in kantoorruimten. Als actieve werkomgeving is het kantoor de plek bij uitstek waar ideeën en projecten vloeiend heen en weer kunnen bewegen tussen heden, verleden en toekomst.

Aan de hand van drie terugkerende thema’s, Green, Human en Dream, worden meer dan 400 projecten uit het levende archief van MVRDV belicht. Daarnaast biedt Het Nieuwe Instituut met tekeningen, schetsen, notities, maquettes en ander archiefmateriaal een kijkje in de keuken van het gerenommeerde architectenbureau. De tentoonstelling wordt ingericht op de zesde verdieping van het instituut, uitkijkend op een van de veelbesproken recente ontwerpen van het bureau, Depot Boijmans Van Beuningen.

Algemeen en artistiek directeur Aric Chen van Het Nieuwe Instituut: ‘Deze tentoonstelling toont de dynamische werking van een van de meest innovatieve architectenbureaus van dit moment, en laat zien hoe een dialoog tussen het bureau, zijn archief, onderzoekers en anderen ons besef van de mogelijkheden van de architectuurpraktijk verder kan verrijken.’

Van maquettes tot digitale infrastructuur

De tentoonstelling toont een rijkdom aan materiaal en informatie uit het analoge en digitale archief en geeft een kijkje achter de schermen bij zowel MVRDV als Het Nieuwe Instituut. De bezoeker krijgt inzicht in het ontwerpproces dat voorafgaat aan de realisatie van een gebouw – zoals Depot Boijmans Van Beuningen en de Markthal. Dat gebeurt aan de hand van materiaal uit het archief van MVRDV, variërend van de eerste schetsen en maquettes tot correspondentie met ingenieurs en aannemers.

‘Met deze tentoonstelling willen we de overdracht van onze collectie naar HNI vieren,’ zegt MVRDV-partner Jan Knikker. ‘We laten zien hoe de eerste 400 van circa 1200 projecten die we hebben gedaan het latere werk heeft beïnvloed. MVRDV is een van de eerste bureaus met een digitaal archief en er is een speciale tool ontwikkeld waarmee mensen een visuele reis door het archief kunnen maken. We vinden het belangrijk dat het archief voor iedereen toegankelijk is, kennisdelen maakt ons vak rijker.’

Gif: MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio, 2021, grafisch ontwerp: Geoff Han.