Universiteitsbibliotheek zegt dat de hoge prijzen voor wetenschappelijke tijdschriften ten koste gaan van de collectievorming.
Harvard University heeft de noodklok geluid over de prijzen van abonnementen op wetenschappelijke tijdschriften. De universiteitsbibliotheek van de gerenommeerde Amerikaanse universiteit heeft een memo aan de docenten en hoogleraren gestuurd met het verzoek om artikelen op een open access manier te publiceren en ze niet meer te publiceren in tijdschriften van uitgevers die geld vragen voor de toegang.
Harvard Library moet jaarlijks 3,75 miljoen dollar betalen voor abonnementen op wetenschappelijke tijdschriften. De bibliotheek heeft de grootste moeite om dit bedrag te kunnen ophoesten. Twee uitgevers hebben de prijzen voor abonnementen de afgelopen jaren met 145 procent verhoogd. Omdat de UB zoveel betaalt voor tijdschriftabonnementen, komt de collectievorming in gevaar.
Harvard heeft ook principiële bezwaren tegen de restricties die uitgevers opwerpen om de toegang tot de tijdschriften te beperken. Wetenschappers wordt dringend verzocht hun artikelen af te staan aan Digital Access to Scholarship at Harvard (DASH), het eigen repository van de universiteit, en open access-tijdschriften uit te zoeken om in te publiceren.
Harvard is niet de enige organisatie die in opstand komt tegen de wetenschappelijke uitgevers. Research Libraries U.K. (RLUK), een organisatie die 30 Britse academische bibliotheken vertegenwoordigt, weigerde vorig jaar om het contract met Elsevier en Wiley-Blackwell te verlengen vanwege de hoge prijzen en de auteursrechtelijke beperkingen die de uitgevers wilden opleggen. Na een onderhandelingsproces gingen de uitgevers akkoord met lagere abonnementsprijzen waardoor de Britse UB’s 20 miljoen pond goedkoper uit zijn.
In Groot-Brittannië heeft de overheid onlangs een grootschalig open access-initiatief gelanceerd. De Britse wetenschapsminister kondigde het initiatief aan tijdens de jaarvergadering van het uitgeversgenootschap. Jimmy Wales, de oprichter van Wikipedia, is aangetrokken als consultant.
Deze bijdrage komt uit IP nr. 6 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen