Pulitzer-winnaars delen prijzengeld met collega’s

Bekroonde journalisten bekostigen cursussen datajournalistiek.

De Amerikaanse onderzoeksjournalisten Ken Armstrong en Michael Berens van The Seattle Times investeren het prijzengeld van hun Pulitzer, een prestigieuze Amerikaanse prijs die wordt uitgereikt op het gebied van nieuws, kunst en letteren, in cursussen datajournalistiek voor collega’s. Beide reporters vinden het belangrijk dat ook andere journalisten leren hoe ze nieuws kunnen destilleren uit openbare digitale bronnen.

Armstrong en Berens wonnen een Pulitzer voor een serie artikelen over het gebruik van methadon als goedkope pijnstiller in Washington. Sinds de overheid bezuinigt op medicijnkosten door het gebruik van het goedkope methadon als pijnstiller te bevorderen onder mensen die via diezelfde overheid zijn verzekerd, sterven veel mensen aan de gevolgen. De journalisten telden op grond van overheidsdata ruim 2.170 methadondoden in Washington. Ook heeft een aantal methadon-gerelateerde moorden plaatsgevonden.

Armstrong en Berens zijn van mening dat openbare digitale informatiebronnen goudmijnen voor de journalistiek zijn. Alleen weten slechts weinig collega’s hoe ze toegang kunnen krijgen tot die data en hoe ze de juiste vragen kunnen stellen en de resultaten moeten interpreteren. De door de Pulitzer-winnaars betaalde datajournalistiekcursussen moeten daar verandering in brengen.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 6 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen