Hacktivisme en desinformatie belangrijkste trends in cybercrime

Geopolitieke instabiliteit wakkert naast cybercrime ook steeds meer hacktivisme – hackers met politieke of sociale motieven – aan. Ook heeft desinformatie zich als dienst snel ontwikkeld tot een krachtig hulpmiddel voor cybercriminelen. Het zijn twee van de grootste trends in cybercrime, blijkt uit een rapport van security-awareness specialist SoSafe. 

Met het Cybercrime Trends 2024 rapport wil SoSafe duidelijk maken wat individuen en organisaties de komende tijd kunnen verwachten op het gebied van cybercrime. Inmiddels is de helft van de Nederlandse bedrijven in de afgelopen drie jaar het slachtoffer geworden van een cyberaanval.

Hacktivisme

Twee grote trends zijn hacktivisme en desinformatie, zo staat in het rapport. Hacktivistische groepen over de hele wereld voeren gerichte cyberaanvallen uit op actoren en organisaties waartegen ze politieke of sociale bezwaren hebben. Voorbeelden hiervan zijn het onder druk zetten van Elon Musk om Starlink in Sudan te activeren, of het initiëren van DDoS-aanvallen tegen westerse defensiedoelen sinds het begin van de oorlog in Oekraïne.

Volgens beveiligingsexperts zal hacktivisme blijven toenemen, vooral in verband met het huidige conflict in Gaza, omdat de geopolitieke instabiliteit in regio’s over de hele wereld aanhoudt.

Desinformatie-as-a-service  

Daarnaast maken cybercriminelen steeds meer gebruik van desinformatie. Deze tactiek wordt steeds vaker ingezet om de publieke opinie te manipuleren en de politiek te beïnvloeden. Voor deze campagnes maken hackers gebruik van recente technologie en AI om de authenticiteit te vergroten en zeer overtuigende verhalen op te bouwen.

Zo zetten hackers vorig jaar een deepfake van twee politici in tijdens de verkiezingen in Slowakije. SoSafe waarschuwt met belangrijke verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten in het vooruitzicht voor beïnvloeding door desinformatie.

Volledige impact generatieve AI nog te bezien 

Het rapport gaat ook in op generatieve AI en de rol ervan bij cybersecurity. Volgens SoSafe staat de technologie nog in de kinderschoenen en is de volledige impact op cybercriminaliteit nog niet in te schatten. Wel zullen hackers hun gebruik van AI de komende tijd blijven optimaliseren, bijvoorbeeld door op grote schaal stemmen of deepfakes te creëren om iemand te imiteren, om zo slachtoffers te misleiden.