KB opent datalab voor toegang tot beschermde digitale collecties

De nationale bibliotheek KB heeft het KB_Datalab geopend, waarin digitale collecties zijn te vinden die wegens auteursrecht, privacyregels of andere redenen niet vanuit huis te raadplegen zijn. Daarmee wil KB meer digitale collecties aanbieden voor onderzoek.

In het KB_Datalab kunnen bezoekers ‘onder bepaalde omstandigheden’ toegang krijgen tot collecties. Zo kun je in een beveiligde omgeving onderzoek doen dat anders niet mogelijk zou zijn. Het datalab is bedoeld voor onderzoekers die gebruik willen maken van de collecties voor computationeel onderzoek.

Een aantal collecties van de KB mag vanwege beperkingen niet extern gebruikt worden, maar deze collecties zijn wel interessant voor onderzoek. Door ze aan te bieden in een beveiligde ruimte kunnen onderzoekers onder bepaalde voorwaarden toch gebruik maken van de collecties, zo meldt KB. Degenen die er gebruik van willen maken, kunnen geen kopieën maken en de bestanden niet mee naar huis nemen. Wel kunnen zij de resultaten van hun algoritmen na controle meenemen voor verder onderzoek.

Het KB_Datalab wil op deze manier wetenschappelijk onderzoek steunen. Voor toegang tot het lab moet je lid van zijn de KB.