Op 15 januari vindt in Amsterdam de eerste aflevering plaats van Hacking Heritage Labs. In deze Labs staan de vorderingen rond het project ‘De Digitale Stad herleeft’ centraal.
De Digitale Stad (DDS) was in 1994 een vroege poging om de mogelijkheden van het internet te onderzoeken voor lokale participatie en democratie in de gemeente Amsterdam. Het was een combinatie van een non-commerciële internetprovider (inbellen met modems in die tijd) en een gebruikersgemeenschap.
De doelstellingen van het project ‘De Digitale Stad herleeft’ zijn:
- De Digitale Stad reconstrueren en conserveren.
- Inzicht bieden in de processen, technieken en methodes om born-digital materiaal ‘op te graven’, te reconstrueren en te presenteren.
- Aandacht vragen voor het gevaar van ‘digitaal geheugenverlies’.
- De drempel verlagen voor de toekomstige web-archeologische projecten van andere organisaties (met name musea) door het verspreiden van kennis over nieuwe standaarden voor archivering en presentatie op het gebied van born-digital erfgoed.
In Hacking Heritage Labs wordt teruggekeken naar het eerste publiek toegankelijke internet van Nederland en wordt onderzocht hoe digitaal erfgoed gerestaureerd, bewaard en tentoongesteld kan worden. Feestelijke taart en een programma waarin met experts wordt gepraat over manieren van digitaal opgraven en tentoonstellen.
De eerste aflevering van de Hacking Heritage Labs is gericht op De Digitale Stad en haar gebruikers. De deelnemers gaan graven in digitaal verleden. Er wordt gekeken naar de maatschappelijke context van waaruit de DDS ontstond en het belang van de DDS als eerste Freenet in Nederland. Hoe zagen de eerste ontwerpschetsen van het publieke internet er uit en wat verwachtte ontwikkelaars en gebruikers ervan?
15 januari is ook de kick-off van het project “DDS herleeft”, een verkenning naar het archiveren en tentoonstellen van een complexe online omgeving. Gesproken wordt met oud DDS-bewoners, experts en studenten van de UvA die al begonnen zijn met graven in de bits.
De projectpartners zijn: Waag Society, Universiteit van Amsterdam, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Amsterdam Museum.
· Wanneer: zondag 15 januari 2017, 13:30 – 16:00 uur
· Waar: Waag Society, Nieuwmarkt 4, 1012 CR Amsterdam
· Voor wie: Amsterdammers, oud DDS-ers, historici, journalisten, vakexperts & studenten
Inschrijven kan hier