Groninger Museum introduceert Beacons bij tentoonstelling De Collectie

In samenwerking met het bedrijf TapMe Media heeft het Groninger Museum iBeacons en Near Field Communication (NFC) geïntroduceerd voor gebruik bij de tentoonstelling De Collectie. Het Groninger Museum is het eerste museum in Nederland dat deze technologie inzet voor interactieve informatievoorziening op smartphones en tablets.

Beacons zijn kleine draadloze apparaatjes die signalen uitzenden. Smartphones en tablets kunnen deze signalen opvangen. Wanneer zij in elkaars bereik zijn ontvangt de bezoeker interactieve content over de kunstwerken. Near Field Communication is een techniek om op korte afstand te communiceren met apparaten. Door middel van deze technologie kunnen bezoekers met een NFC gereed toestel interactieve content opvragen bij informatiebordjes in de tentoonstelling door het toestel tegen het smartphone symbool te plaatsen.

De Tapart app (sinds 28 maart beschikbaar in de Appstore van Apple en de Playstore van Google) geeft de bezoeker uitleg van de mogelijkheden. Bezoekers die niet beschikken over een geschikte smartphone of tablet kunnen deze huren in het museum, zodat ook zij toegang hebben tot de interatieve media. De toepassing geeft bezoekers toegang tot aanvullende video- en audiofragmenten, achtergrondinformatie en detailfoto’s van de kunstwerken.

Meer informatie is te vinden op de websites van iPhoneClub en TapMe.