Grenzeloos: de 14e editie van de Vlaamse Erfgoeddag

Op zondag 27 april vindt in heel Vlaanderen en Brussel de 14e editie van Erfgoeddag plaats. Meer dan 500 cultureel-erfgoedorganisaties (musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heem- en geschiedkundige kringen, enz) bieden die dag een  kleurrijke waaier van meer dan 650 gratis activiteiten aan.

De organisatie zegt over de titel van het evenement: “De vraag wanneer iets erfgoed wordt, tast grenzen af. Gebeurt dit na minstens twee à drie generaties? Wat betekenen  de vele activiteiten rond de herdenking van ’50 jaar migratie’ vanuit Turkije en Marokko in dat verband? Wie bepaalt de grenzen tussen (voortaan)” wel erfgoed” en niet erfgoed  en wat en voor wie zijn de gevolgen om daarvoor (voortaan) verantwoordelijkheid op te nemen?

Ook de cultureel-erfgoedorganisaties verleggen op Erfgoeddag hun grenzen. Vragen als ‘waarom krijg je bepaalde objecten wel en andere net niet te zien tijdens je bezoek aan een museum?’ en ‘in hoeverre krijg je in een archief of erfgoedbibliotheek inzage in wat er achter de schermen gebeurt?’ krijgen een antwoord. Daarnaast zoomt deze Erfgoeddag ook in op de geschiedenis van het toerisme, het circus- en kermiserfgoed, de evolutie in de cartografie, boeiende smokkel- en douaneverhalen, enzovoort.”

Erfgoeddag is een initiatief van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, in samenwerking met de erfgoedgemeenschappen in Vlaanderen en Brussel. Het programma van de dag, die in 2013 220.000 bezoekers trok, is te vinden op de website Erfgoeddag.be.