Gratis website voor Nederlandse gemeenten

De gemeente Vught en internetbureau ezCompany stellen gratis werkende gemeentewebsite beschikbaar aan alle Nederlandse gemeenten.

De gemeente Vught en internetbureau ezCompany lanceren op 22 april een distributie van een werkende gemeentewebsite. De distributie is gebaseerd op de pas ontwikkelde website voor de gemeente Vught. Hiervoor is gebruik gemaakt van toptaken: op basis van onderzoek naar gebruikers is de inhoud tot op de essentie beperkt. Geen informatiedoolhof meer, maar afspraken maken, betalingen doen en het doorgeven van een verhuizing met een simpele muisklik. De site is daarmee geïnspireerd op gov.uk, de met prijzen bekroonde website van de Britse overheid.

De distributie is gemaakt met het open source CMS Drupal, dat door alle belangstellende gemeenten kan worden gedownload, veranderd en gebruikt. De website zelf is gratis en hoeft alleen nog gekoppeld te worden aan de specifieke software van de gemeente en kan voorzien worden van een eigen design. Gemeenten kunnen voor die implementatie bij ieder internetbureau terecht dat thuis is in Drupal en zitten daardoor niet meer aan een leverancier vast. Wanneer gemeenten bovendien extra functionaliteit laten ontwikkelen en deze wederom beschikbaar stellen aan andere gemeenten, ontstaat er een steeds completere gratis distributie. Hiermee hopen de gemeente Vught en ezCompany de ICT-markt op overheidsgebied positief te veranderen.

De distributie van de gemeentewebsite wordt op 22 april gelanceerd op het Toptaken Congres in het Utrechtse Muntgebouw. Naast Nederlandse sprekers als Wiep Hamstra (schrijver van “Het Geheim van de Overheidswebsite”) en Christiaan Lustig (online strateeg voor bedrijven en overheden) verzorgt ook toptaken-expert Gerry McGovern een presentatie.

Zie ook het nieuwsbericht over de lancering van de website van de gemeente Vught op Drupal.nl.