Gratis e-learnings Tableau om professionals te helpen bij ‘cruciale data literacy’

Tableau Software biedt sinds kort gratis online cursussen aan waarmee professionals zich datavaardigheden kunnen eigen maken. Deze vaardigheden zijn essentieel in de steeds vaker datagestuurde organisaties, aldus Tableau. 

Het e-learningprogramma Data Literacy for All voorziet in zeven trainingsmodules op verschillende competentieniveaus. Het helpt cursisten om hun bestaande datavaardigheden aan te scherpen of om nieuwe datavaardigheden op te doen die hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten, en zo de basis te leggen voor data literacy (datageletterdheid). De modules zijn gebaseerd op kennis van onderwijswetenschappers en op branche-expertise, volgens Tableau.

Grote vraag naar dataprofessionals

De coronacrisis dwingt bedrijven om snel te innoveren en sterker op digitale transformatie in te zetten om te kunnen overleven. De behoefte aan datavaardigheden groeit daardoor exponentieel. Volgens het recente Future of Jobs Report 2020 van het World Economic Forum vormen data-analisten en datawetenschappers, specialisten in AI en machine learning en big data-specialisten de belangrijkste drie functiecategorieën waar de komende vijf jaar vraag naar zal zijn. 

Naast het ‘Data Literacy for All’-programma bereidt Tableau al sinds 2011 ook toekomstige werknemers voor op een datagestuurde toekomst met het Academic-programma. Tableau Academic voorziet studenten en docenten van gratis licenties voor Tableau Desktop en Tableau Prep. Nederlandse instellingen in het hoger onderwijs die aan het programma deelnemen zijn onder meer de Hogeschool van Amsterdam, Universiteit Maastricht en Universiteit Leiden.