British Library vraagt publiek om letterreeks op zwaard te ontcijferen

Voor een tentoonstelling heeft de British Library een zwaard uit de dertiende eeuw in bruikleen gekregen. Maar wat betekent toch de letterreeks +NDXOXCHWDRGHDXORVI+ op het zwaard? Omdat de bibliotheek er zelf niet uitkwam, riep ze de hulp in van de crowd.

Tot 1 september is de British Library de expositie ‘Magna Carta: law liberty, legacy‘ te zien. De tentoonstelling gaat over de achthonderdste verjaardag van de Magna Carta: het handvest over vrijheden en rechtspraak dat de Engelse koning Jan zonder Land op 15 juni 1215 ondertekende. Ook het zogeheten River Witham-zwaard, een wapen uit de dertiende eeuw en genoemd naar de gelijknamige rivier waar het in 1825 in Lincolnshire gevonden werd, speelt daar een rol in.
In het blad van het zwaard staat een letterreeks die wetenschappers en historici tot nu toe niet hebben weten te ontcijferen: +NDXOXCHWDRGHDXORVI+. Reden voor de British Library om de hulp van het publiek in te roepen.
Vier dagen na de oproep kon de British Library het publiek al bedanken voor de hulp om de letterreeks op het zwaard te ontcijferen. Maar de bibliotheek laat niet het achterste van haar tong zien.
Wel licht de bibliotheek een tipje van de sluier op. Ze citeert Marc van Hasselt van de Unversiteit Utrecht, die vertelt dat soortgelijke zwaarden ook elders in Europa zijn gevonden; ook in Nederland. Mogelijk is de taal van de inscriptie Latijn; verder geeft Van Hasselt een ontcijfering van enkele letters.
Wie het fijne ervan wil weten, zal waarschijnlijk de expositie in Londen moeten bezoeken. Maar de crowd lijkt de oplossing in elk geval in een stroomversnelling te hebben gezet.