Google weigert wereldwijd wissen van zoekresultaten

Google weigert om zoekresultaten wereldwijd te verwijderen. De Franse privacywaakhond CNIL had dat geëist, maar het bedrijf voorziet een neerwaartse spiraal als het de eisen inwilligt. “Uiteindelijk is het internet dan zo vrij als de minst vrije plek in de wereld”, schrijft privacychef Peter Fleischer op het weblog van Google.

Vorig jaar oordeelde het Europese Hof van Justitie dat mensen het recht hebben om ‘vergeten’ te worden. Het hof vond dat mensen een verzoek moeten kunnen indienen bij zoekmachines als ze vinden dat resultaten fout zijn of irrelevant. Een Spanjaard had de zaak aangespannen. Het stoorde hem dat er informatie over de gedwongen verkoop van zijn huis in beeld kwam als er op zijn naam werd gezocht in Google.

Het recht geldt voor alle Europese versies van Google, zoals Google Nederland en Google Duitsland, maar Frankrijk eist dat Google in zo’n geval alle resultaten wereldwijd wist. Google vindt dat gevaarlijk. Wat legaal is in het ene land, is verboden in een ander land. ”Thailand verbiedt kritiek op de koning, Turkije verbiedt kritiek op Atatürk, Rusland verbiedt homopropaganda”, schrijft Fleischer. Hij is bang voor een ”race naar beneden” als Frankrijk zijn zin krijgt.  ”Uiteindelijk is het internet dan zo vrij als de minst vrije plek in de wereld. We vinden dat geen land kan controleren wat mensen in een ander land kunnen zien”, aldus Fleischer. Ook wijst het privacyhoofd op de 97 procent van de Franse Google-gebruikers die de lokale Google-variant gebruikt, en zo de gewiste zoekresultaten niet ziet.

Wat het gevolg is van de weigering is nog niet duidelijk. CNIL kan Google een boete opleggen maar is ook in overleg met andere Europese lidstaten over de implementatie van het recht om vergeten te worden. Mogelijk spannen zij gezamenlijk een proces aan tegen het bedrijf om strengere regulering af te dwingen.