Google ontvangt 91.000 verzoeken in kader vergeetrecht

Sinds Google begin juni een formulier online zette waarmee mensen verzoeken kunnen indienen om zoekresultaten met daarin hun naam te verwijderen, heeft het bedrijf ruim 91.000 van zulke verzoeken ontvangen (tot 18 juli). Het ging daarbij om in totaal 328.000 URL’s, waarvan 21.000 Nederlandse. Google zegt 31 procent van de aanvragen te hebben afgewezen.

Google maakte de cijfers vorige week bekend  in een brief aan de Europese Unie. Samen met Microsoft en Yahoo is het bedrijf in gesprek met een werkgroep van privacytoezichthouders om te zien wat de beste werkwijze is om te voldoen aan de uitspraak van het Europese Hof. Het Hof bepaalde eerder dat elke Europese burger het recht heeft om vergeten te worden door de zoekmachines, tenzij een pagina nog steeds actueel of relevant is.

Ondertussen groeit het verzet tegen de nieuwe regelgeving. Wired UK schrijft dat het Engels Parlement het recht om vergeten te worden als onwerkbaar en onredelijk beschouwt. De NOS meldt dat Jimmy Wales, de medeoprichter van Wikipedia, de situatie ‘krankzinnig’ vindt. Google zal binnenkort ook voor het eerst een link naar Wikipedia verwijderen uit de zoekresultaten. Google heeft zelf een adviesraad ingesteld, die zich buigt over de materie. Op een speciale pagina geeft die raad het publiek de mogelijkheid tot inspraak.