Google: achterstand dreigt voor Nederland met AI

Nederland dreigt achterop te raken met kunstmatige intelligentie. Dat blijkt uit een onderzoek van Google naar de impact van generatieve AI op de Nederlandse economie.

Het onderzoek van Implement Consulting Group in opdracht van Google laat zien dat generatieve AI de komende tien jaar tot 85 miljard euro aan het Bruto Binnenlands Product (BBP) kan toevoegen. Dan moet Nederland wel nú gaan investeren in educatie, innovatie en adoptie. Een vertraging van vijf jaar betekent een groei van ‘slechts’ 15 tot 20 miljard.

‘Er zijn te weinig AI-experts, we beginnen achter te lopen op onderzoek en zien beperkte steun voor AI-startups’, zegt Martijn Bertisen, ceo van Google Nederland.

Minder geloof in voordelen AI

Slechts 35 procent van de ondervraagde Nederlandse bedrijven in het onderzoek is van plan de komende vijf jaar in AI te investeren. Dat is een veel lager percentage dan in omringende landen. Ook zijn Nederlandse ondernemingen niet overtuigd van de voordelen van AI. Slechts 28 procent van de ondervraagden verwacht dat de software de productiviteit verhoogt.

Nederland behoort daarmee tot de middenmoot van de digitale koplopers in Europa. In het algemeen loopt Europa al achter in kennis- en innovatie ten opzichte van bijvoorbeeld de Verenigde Staten.