Op 29 juni jl. vierde de universiteit de opening van de gerenoveerde universiteitsbibliotheek. Sinds oktober 2015 is er gewerkt aan de modernisering van de universiteitsbibliotheek. Het resultaat: een lichter, ruimer en overzichtelijker gebouw, met ruim 900 studieplekken en een nieuwe entree.
Van een plek om fysiek boeken te lenen is het, aldus de UB in persbericht, nu vooral een plek om te studeren, samen te werken en elkaar te ontmoeten. “Juist in een digitale wereld willen studenten elkaar ook fysiek treffen. En met de internationalisering van de studentenpopulatie neemt ook de behoefte toe aan een eigen plek.”
Als centrum van wetenschappelijke kennis binnen de universiteit wil de universiteitsbibliotheek helpen bij het creëren en verspreiden daarvan. In de eerste plaats voor studenten en medewerkers, maar iedereen is welkom, bijvoorbeeld als lid van het Rotterdamsch Leeskabinet, dat nu is gevestigd in het hart van de UB.
In rij staan
Begin juni gingen al de deuren open van het gerenoveerde gebouw. “Studenten blijken zich er bijzonder thuis te voelen, een fijne plek om te studeren en elkaar te ontmoeten,” aldus de UB. Ze staan om acht uur ’s ochtends in de rij om naar binnen te kunnen. De gerenoveerde UB beschikt over diverse typen studieplekken, het populairst zijn de studiecellen waar in afzondering en stilte geleerd kan worden voor tentamens,’ aldus het persbericht.
Tegelwand
Studenten en medewerkers konden zelf ook meewerken aan de inrichting van hun nieuwe thuis. De vernieuwde UB is namelijk voorzien van een bijzonder kunstwerk: een wand met circa 1000 tegels, handgeschilderd door studenten en medewerkers, onder leiding van kunstenaar Marijn van Kreij.
Matthijs van Otegem, directeur van de Universiteitsbibliotheek: “Ik ben trots op de open uitstraling van de nieuwe bibliotheek. Zo hoort wetenschap te zijn: toegankelijk voor iedereen die dat wil.”
Gebouw met historie
Het gebouw van de UB (van de hand van de architecten Elfers, Van der Heyden en Hoogeveen) dateert uit 1969. Het is onderdeel van de toenmalige nieuwbouw van de Nederlandse Economische Hogeschool (NEH), de rechtsvoorganger van de Erasmus Universiteit.
Architect Jef van den Putte tekende voor het ontwerp van de gerenoveerde UB. Die renovatie maakt deel uit van Campus in Ontwikkeling, het vernieuwen van de campus van de Erasmus Universiteit tot een plek waar het aantrekkelijk is om te studeren, werken en wonen. Dat behelst onder andere een toename van het totaal aantal studieplekken van 1200 naar 1900.