Gendergap Wikipedia aanpakken met edit-a-thon op Internationale Vrouwendag

Negentig procent van de Engelstalige Wikipedia-pagina’s gaat over mannen, zo blijkt uit onderzoek van Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarom riepen de universiteit en Wikimedia, gisteren op Internationale Vrouwendag, Nederland op om de online encyclopedie aan te vullen met artikelen over vrouwen.

Ook de vrouwelijke auteur is op Wikipedia in de minderheid, weet onderzoeker Laura Braden van de Erasmus School of History, Culture and Communication. ‘Op de Engelstalige pagina’s identificeert slechts 4,4 procent van de redacteuren zich als vrouw tegenover 38,7 procent als man. In het Nederlands is die verhouding 80 procent man tegenover 20 procent vrouw.’ Belangrijk om die genderkloof aan te pakken, stelt ze. ‘Als mensen geen gelijke stem hebben, worden slechts enkele verhalen verteld. Wikipedia-pagina’s aanmaken en bewerken is een heel makkelijke en laagdrempelige manier om er wat aan te doen.’

Daarom werd gisteren een edit-a-thon georganiseerd, waar studenten van de Erasmus Universiteit samen zo veel mogelijk Wikipedia-artikelen zijn gaan schrijven over vrouwen. ‘We hebben bij alle faculteiten gevraagd welke vrouwen of vrouwgerelateerde onderwerpen zij nog graag op Wikipedia zouden zien. Dus we hebben een grote lijst met bronnen die geschikt zijn om over te schrijven’, zegt Lenya Slierendrecht, programmamaker Wetenschap Studium Generale bij Erasmus, tegen de NOS. Daarnaast houdt Wikipedia zelf lijsten bij van vrouwen die nog geen pagina hebben. Verder zijn er veel Engelstalige pagina’s over vrouwen die nog geen Nederlandse vertaling hebben.