Gelders Archief digitaliseert brieven van Mevrouw Bentinck

De correspondentie van Charlotte Sophie Gravin von Aldenburg Bentinck (1715-1800) is een van de nieuwe projecten uit de najaarsronde 2013 van Metamorfoze, het nationaal programma voor het behoud van papieren erfgoed.

Charlotte Sophie van Aldenburg was een Duitse edelvrouwe. Zij is de hoofdrolspeelster in het omvangrijke familiearchief Bentinck, dat het Gelders Archief vanaf november 2010 heeft geïnventariseerd en nu gaat conserveren, digitaliseren en voor het publiek online beschikbaar stellen.

Bentincks archief bevat onder meer de correspondentie met koning Frederik II van Pruissen, Catharina de Grote, tsaar Paul I van Rusland en de filosoof Voltaire. De brieven geven een unieke kijk op de politieke, sociaaleconomische, culturele, literaire en vrouwengeschiedenis van West-Europa in de 18de eeuw. Hella Haasse heeft het leven van Charlotte Bentinck beschreven in de romans: Mevrouw Bentinck of Onverenigbaarheid van karakter (1978) en De groten der aarde of Bentinck tegen Bentinck (1981).

Ook de collectie Bijzonder kleindrukwerk & efemera, (ca. 1800 – 1960) van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) wordt geconserveerd in het traject Archieven en Bijzondere Collecties (ABC). De volledige lijst met goedgekeurde kranten- en tijdschrifttitels is te vinden op de website van Metamorfoze, onder ‘publicaties‘.