Geheugen van Nederland scoort goed bij zijn bezoekers

Afgelopen zomer  is een gebruikersonderzoek naar de beeldbank Geheugen van Nederland uitgevoerd. Uit het onderzoek blijkt  dat de bezoekers de website als betrouwbaar, informatief en interessant typeren en gemiddeld met een 7,6 beoordelen.

Het Geheugen van Nederland wordt regelmatig gebruikt door hobbyisten, vrijetijdshistorici, verzamelaars en wetenschappers. Zij bezoeken de site  gemiddeld één keer in de paar maanden. Een groot deel van hen bezoekt aansluitend de website van een aangesloten instelling. De respondenten zien de site in de eerste plaats als een interessante informatiebron, daarnaast als een verzamelplaats van kwalitatief hoge museale afbeeldingen en ten slotte als een website om in te grasduinen. De themapagina’s worden goed bezocht en gewaardeerd. Vooral het thema Geschiedenis en Samenleving vindt men interessant, net als de thema’s Kunst en Cultuur en Ruimte en Omgeving. De webexposities worden minder bezocht maar wel prima beoordeeld.

Bezoekers noemden ook verbeterpunten. De zoekfunctie, de navigatie binnen de website, een rustiger en overzichtelijker vormgeving en meer informatie over copyright waren enkele suggesties.  Die input zal gebruikt worden om het Geheugen van Nederland te verbeteren.