Game moet ambtenaren bewustmaken van desinformatie

Om politieke ambtsdragers, zoals wethouders, raadsleden en Statenleden, meer bewust te maken van de effecten van desinformatie en nepnieuws is in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de serious game Desinformatie in je gemeente ontwikkeld. 

De game is onderdeel van het Leeraanbod maatschappelijke stabiliteit. Met de game kunnen ambtenaren in de huid kruipen van een raadslid of wethouder uit De Gemeente. De keuzes die je als ambtenaar maakt, bepalen hoeveel impact nepnieuws op De Gemeente heeft en of inwoners je blijven vertrouwen.

De game is gemaakt door DROG, dat onderzoek doet naar de effecten van nepnieuws en desinformatie en in samenwerking met de Universiteit van Cambridge ‘cognitieve vaccins tegen desinformatie’ ontwikkelt.

Het nieuwe kabinet zet ook in op het bestrijden van nepnieuws en desinformatie. Dat wil ze onder andere doen door de verantwoordelijkheid voor het tegengaan van desinformatie en haatzaaien op grote online platforms bij deze organisaties te leggen.