Fusie Muziekweb en Beeld en Geluid: online muziekbibliotheek met miljoenen tracks

Minister Van Engelshoven (OCW) gaf gisteren groen licht voor de fusie tussen Muziekweb en Beeld en Geluid. Eerder had de Tweede Kamer via moties aangedrongen op het behoud van de publieke diensten van Muziekweb. Daarmee kan de muziekliefhebber vanaf 1 januari 2022 putten uit één van de grootste muziekcollecties in Europa.

De manier waarop muziek tot ons komt is de laatste decennia flink veranderd. Van publieke radiogolven, via fysieke dragers en illegale content op lokale storage naar commerciële streamingdiensten. Muziekweb maakt bibliotheekbezoekers al decennialang onafhankelijk wegwijs in het veelvoud van muziekstijlen, platformen, labels en belangen en probeert de gebruiker te helpen bij het verbreden van de muzikale smaak. Door de fusie worden de krachten gebundeld om deze taak ten behoeve van de bibliotheken (en daarmee het grote publiek) in stand te houden, te verstevigen, te vernieuwen en op termijn uit te bouwen. Beeld en Geluid behoudt de merknaam Muziekweb.

Registraties livemuziek
Muziekweb heeft sinds begin jaren zestig alle muziek gecollectioneerd die op de Nederlandse markt is verschenen. Beeld en Geluid vult dit aan met unieke registraties van livemuziek (registraties van concerten, uitvoeringen op festivals en in concertzalen), een grote collectie radio-uitzendingen en vele uren aan muzikale televisieprogramma’s. Alles bij elkaar en ontdubbeld is dit een rijke collectie waar verschillende doelgroepen – online, in de bibliotheken en op de verschillende fysieke locaties van het instituut – uit kunnen putten.