‘Facebook beperkt verspreiding van informatie niet’

Informatiewetenschapper Eytan Bakshy bestrijdt de theorie van de informatiebubbel.

Facebook, Twitter, rss-feeds en Google+ maken ons ongeïnformeerd. We verzamelen en delen alleen informatie die ons bevalt en zitten opgesloten in een ‘filter bubble’. Dat zegt internetdeskundige Eli Pariser in zijn boek The Filter Bubble: What the Internet Is Hiding from You en tijdens vele lezingen en debatten.

Het datateam van Facebook is het niet met Pariser eens. Zij willen aantonen dat sociale netwerken geen beperkende invloed hebben op de consumptie van informatie. Uit het onderzoek The Role of Social Networks in Information Diffusion van informatiewetenschapper Eytan Bakshy, werkzaam bij Facebook, blijkt dat sociale netwerken geen echoput zijn. Bakshy, gespecialiseerd in grootschalige dataonderzoeken, onderzocht het informatiegedrag van 250 miljoen Facebook-gebruikers.

De onderzoeker deed een experiment met het blokkeren van links die gebruikers normaliter te zien zouden krijgen via hun Facebook-vrienden. Hij maakte twee groepen: de ene groep kreeg alles te zien wat hun vrienden met hen wilden delen (en konden die links dan zelf weer delen) en bij de andere groep werden gedeelde links soms onzichtbaar gemaakt. Zij konden die links wel buiten Facebook zien.

Bakshy ontdekte dat mensen nieuwe informatie het meest delen. Informatie die ze zonder Facebook niet zouden hebben gekregen. Volgens de onderzoeker weerlegt dat de theorie dat gebruikers van sociale netwerken in hun eigen informatiebel leven. Dan zouden ze vooral informatie delen waarover ze al beschikten. De informatiewetenschapper ontdekte ook dat mensen weliswaar nieuws van vrienden het meest delen, maar dat ze ook informatie van mensen die zich verder in hun netwerk bevinden verspreiden. Bakshy gaat ervan uit dat verder verwijderde contacten andere informatie spreiden dan vrienden en dat deelnemen aan sociale netwerken dus betekent dat je ook andersoortige informatie tot je neemt.

Rethinking Information Diversity in Networks: on.fb.me/rethinkingbubble

Deze bijdrage komt uit IP nr. 4 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen