Eye en Schooltv.nl (NTR) lanceren minicursus beeldtaal

Eye Filmmuseum en Schooltv.nl presenteren Wat kijk je nou? voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. De door Wouter Sessink geregisseerde serie bestaat uit zes video’s vol film- en videofragmenten, muziek en effecten. Presentatrice Sosha Duysker laat zien wat beeldtaal is en hoe een filmmaker te werk gaat.

Iedereen kan tegenwoordig een eigen film maken en uploaden op het internet. Film heeft foto en tekst allang vervangen als belangrijkste online uitingsvorm. Toch hebben kinderen van nu vaak weinig kennis van beeldtaal. Met zaken als opbouw van een verhaallijn en videomanipulatie blijken ze nauwelijks bekend: wat is waar en wat is manipulatie of zelfs fake news?

Weten hoe beeld werkt

Videomakers zijn subjectief; ook zij gebruiken beeld om hun verhaal spannend te maken. Om dat te kunnen doorzien, moet je weten hoe video en film worden gemaakt.

De serie Wat kijk je nou? op Schooltv.nl kan je zien als een handleiding om films te kijken en te maken terwijl je je kennis van film verrijkt. Op Schooltv.nl kun je de video’s bekijken en vind je gratis lesmateriaal. Ook is er een interactieve ‘schoolplaat’ met doe-opdrachten voor in de klas, zoals een montage-opdracht en extra uitleg op een 360 graden filmset.