Expositie ‘Framing the War’ toont oorlog Oekraïne in foto’s en cartoons

Vanaf 15 juli is bij Beeld en Geluid Den Haag een nieuwe tijdelijke expositie te zien: Framing the War. Ze toont de eerste honderd dagen van de oorlog in Oekraïne aan de hand van internationale nieuwsfoto’s en cartoons. Deze beelden moeten de bezoeker uitnodigen tot een kritische blik op het nieuws: wat weten en zien we eigenlijk en hoe belangrijk en bepalend zijn de makers van de beelden daarbij?

De oorlog in Oekraïne is al vanaf dag één ook een mediaoorlog. De machthebbers in Moskou en Kyiv proberen de ontwikkelingen voor de eigen bevolking en de rest van de wereld op een voor hen gunstige manier in beeld te krijgen. Onafhankelijke media tonen juist naar eer en geweten de objectieve feiten en onderbelichte perspectieven. Toch wordt ook dat beeld (letterlijk) ingekaderd door de keuzes van de journalisten en van de redactie, zo stellen de samenstellers van Framing the War.

De expositie is een verzameling van nieuwsfoto’s en spotprenten. Er is werk in opgenomen van nieuwsfotografen die uit Oekraïne komen of die tijdens de eerste honderd dagen van de oorlog daar verbleven, zoals Sergei Supinsky (Oekraïne) en Diego Ibarra Sanchez (Spanje). Hun foto’s zijn onder meer via het ANP verspreid. Cartoons komen van de hand van onder anderen Vladimir Kazanevsky (Oekraïne), Gatis Sluka (Letland), Tjeerd Royaards (Nederland) en Emad Hajjaj (Jordanië).

Bezoekers nieuwswijs maken

Tjeerd de Boer, hoofd Programmering van Beeld en Geluid Den Haag: ‘Ons museum draait om de wisselwerking tussen politiek, media en burgers. We proberen de bezoeker nieuwswijs te maken. Met Framing the War triggeren we hem of haar na te denken over beelden van de oorlog: wie is de maker, wie is de zender en wat zien we? Hoewel er veel vrije pers in Oekraïne aanwezig is, zijn de omstandigheden waarin de journalisten werken niet altijd volledig vrij.’

De tentoonstelling is een productie van Beeld en Geluid Den Haag, persbureau ANP en cartoonistenplatform Cartoon Movement. Zij wordt mede mogelijk gemaakt door steun van het Vfonds en de gemeente Den Haag.

De expositie is tot en met 4 september 2022 te zien bij Beeld en Geluid Den Haag.

Afbeelding boven: spotprent van Marilena Nardi uit Italië, onderdeel van de expositie.