Gegevens van inwoners van de Europese Unie mogen door bedrijven niet zomaar worden opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg vandaag bepaald. De VS is geen ‘veilige haven’ voor digitale informatie van Europese burgers. Doordat de VS geen privacywet heeft, kunnen geheime diensten makkelijk rondneuzen in de persoonlijke data van Europeanen.
Het Europees Hof heeft dat besloten in een zaak die was aangespannen door de Oostenrijkse student en activist Max Schrems tegen Facebook. Schrems wilde niet dat zijn gegevens door Facebook op een Amerikaanse server opgeslagen zouden worden. De Ierse rechter – het Europese kantoor van Facebook is in Ierland gevestigd – had de zaak voorgelegd aan het Europese Hof. En die heeft Schrem in het gelijk gesteld.
Wat zijn de gevolgen? Nederlandse gebruikers van Facebook en Twitter kunnen makkelijker klagen bij het College Bescherming Persoonsgegevens. Het CBP mag het opslaan van data van gebruikers door Facebook in de VS verbieden.
Is de uitspraak een overwinning voor de Europese burger, de lobby van de technologie-industrie reageert teleurgesteld. In een reactie zegt Digital Europe, dat lobbyt voor Google, Apple en Microsoft, dat de beslissing de Europese economie zal schaden.
De technologie-industrie wijst de beschuldigende vinger naar Snowden: na diens onthullingen werd duidelijk dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten de privacy van de Europese burgers niet respecteren. En spande Schrems vervolgens een proces tegen Facebook aan.