Openspending.nl toont uitgaven van overheden

De financiële rapportages van alle Nederlandse lokale en regionale overheden zijn vanaf vandaag als open data beschikbaar. Open State Foundation heeft op Openspending.nl meer dan 15.000 rapportages, verschenen vanaf 2010, openbaar gemaakt. Hiermee is het mogelijk inzicht te krijgen in de financiën van lokale overheden. Daarnaast zijn alle overheden met elkaar te vergelijken en kunnen verschillende benchmarks worden gedaan.
Arjan El Fassed, directeur van Open State Foundation, noemt het een belangrijke mijlpaal dat  deze gegevens nu als open data beschikbaar zijn. Deze data bieden volksvertegenwoordigers, journalisten en inwoners meer mogelijkheden om te controleren waar overheden hun belastinggeld aan uitgeven, aldus El Fassed in een persbericht.
Volgens Open State Foundation is het voor het eerst dat er ook gemeenschappelijke regelingen beschikbaar zijn. Dat zijn samenwerkingsverbanden tussen overheden, onder meer op het gebied van veiligheid, afval en milieu.
Verder werkt Open State Foundation met onder andere de provincie en gemeente Groningen aan de ontsluiting van financiële detailrapportages. De resultaten hiervan worden later dit jaar gepubliceerd.