Dit zijn de eerste sprekers van VOGIN-IP-lezing 2020

Op 19 maart 2020 vindt voor de achtste keer de VOGIN-IP-lezing plaats. De lijst van sprekers begint aardig vorm te krijgen. Zo zullen visual investigations journalist Christiaan Triebert en consultant-digital-SEO Dawn Anderson als keynotesprekers het podium van de OBA betreden.

De komst van keynotespreker Christiaan Triebert is nu nog extra actueel nadat hij 26 november in De Wereld Draait Door mocht vertellen over onderzoek naar Russische bombardementen van Syrische ziekenhuizen, dat hij voor de New York Times had gedaan. En dan was er ook nog de Emmy Award voor de Bellingcat-documentaire waarin hij veelvuldig voorkwam. 

Keynotespreker Dawn Anderson is in onze kringen misschien wat minder bekend, maar bij SEO-bijeenkomsten een veelgevraagd spreker. Zij weet de link te leggen tussen SEO en moderne information retrieval-technieken. En daarmee dus ook tussen SEO en ons vakgebied. In haar lezing zal ze ingaan op de recente B.E.R.T.-technologie die zowel bij Google als bij Bing grote invloed heeft op verbetering van de relevantie van zoekresultaten.

Verder zal Bianca Kramer de Open Citation-beweging belichten. Omdat citaties de bouwstenen van open wetenschap vormen, pleit zij voor een open infrastructuur die transparant is, toegankelijk voor mensen en machines, en vrij van invloed van commerciële belangen.  

Jelle van Haaster zal het hebben over de rol van sociale media, hacken en cybertechnieken in moderne oorlogvoering. Cyberwapens – zoals het uitschakelen van vijandige Twitter-accounts en het via sociale media beïnvloeden van de publieke opinie in missiegebieden – zijn goedkoper, minder riskant en vaak effectiever dan klassieke wapens.

Edgar Meij, een Nederlander die werkzaam is bij Bloomberg in Londen, houdt zich daar onder meer bezig met de inzet van knowledge graphs om de vindbaarheid van de door Bloomberg gepubliceerde berichten te verbeteren.

Jerry Vermanen, datajournalist bij KRO-NCRV en medeauteur van boek Internet Research & Datajournalistiek, gaat in op de steeds grotere rol van data bij mediaorganisaties.

Volg de updates van het aanbod aan sprekers en workshops op vogin-ip-lezing.net.

Schrijf je hier in voor de VOGIN-IP-lezing