Eerste Kamer zoekt informatiespecialist Europa

Functieomschrijving

Als er iemand op de hoogte is van wat er allemaal speelt in Europa, dan ben jij het wel als informatiespecialist bij de Eerste Kamer. Jij maakt informatie over Europese voorstellen begrijpelijk en toegankelijk in dossiers, via nieuwsbrieven en op onze website. Voor de Kamerleden die deze voorstellen behandelen, maar ook zeker voor iedereen in Nederland die zich wil verdiepen in de internationale politiek.

Samen met de plaatsvervangend griffier, de informatiespecialist van de nationale wet- en regelgeving en de stafmedewerker vorm je de ambtelijke staf van een aantal Eerste Kamercommissies. Jouw werk heeft impact, want dankzij jou hebben de commissieleden toegang tot overzichtelijke dossiers met relevante informatie rondom een voorstel. Daarvoor volg je de ontwikkelingen in de Europese besluitvorming en regelgeving op de voet.

Daarnaast coördineer je de maandelijkse nieuwsbrief EUpdate, beheer je de website van EuropaPoort – dé plek waar informatie over alle dossiers samenkomt – en ga je aan de slag als correspondent bij het Europese IPEX-netwerk. Op het IPEX-platform krijgen parlementariërs inzicht in standpunten van de verschillende EU-landen over voorstellen, en kunnen ze documenten en dossiers raadplegen. Jij deelt op jouw beurt de beslissingen op voorstellen van commissies op dit platform en neemt andersom gegevens van het platform mee in je dossiers.

De uitgelezen kans dus om een internationaal netwerk op te bouwen met onder anderen collega-correspondenten én je onder te dompelen in een breed scala aan onderwerpen; van het digitale coronacertificaat tot migratie. En hoe mooi is het om je met makkelijk bereikbare informatie over deze thema’s in te zetten voor onze democratie?

Functie-eisen

 • Je hebt een hbo-diploma en minimaal drie jaar relevante werkervaring.
 • Je hebt ervaring met geautomatiseerde (zoek)systemen.
 • Je hebt kennis van het Nederlandse en Europese wetgevingsproces en van ordenings- en ontsluitingsmethoden en -technieken.
 • Je bent up-to-date met beleidsinhoudelijke, politieke, bestuurlijke en maatschappelijke ontwikkelingen.
 • Je hebt inzicht in de organisatie, werkwijze en processen binnen de Staten-Generaal.
 • Je kunt een netwerk opbouwen en onderhouden.
 • Je spreekt en schrijft goed Nederlands en Engels.

Arbeidsvoorwaarden

Salarisniveau: schaal 10
Salarisomschrijving: het salaris is gebaseerd op een volledige werkweek van 36 uur
Maandsalaris: min € 2.957 – max. € 4.707 (bruto)
Dienstverband: arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Contractduur: 1 jaar
Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37 % van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • Je hebt de mogelijkheid om thuis te werken. Daarover maak je afspraken met je leidinggevende. Ook kun je rekenen op goede thuiswerkvoorzieningen. Op dinsdag werken we wel altijd op kantoor.
 • In de selectieprocedure maken we meestal gebruik van een assessment en referenties. Dit geeft zowel voor ons als voor jou waardevolle inzichten.
 • Heb je vragen over de functie of de sollicitatieprocedure? Neem dan contact op met Luuk van Luijk, directeur Inhoud/Eerste plaatsvervangend griffier, via 06-52 45 02 82.
 • Solliciteren? Je kunt reageren tot uiterlijk 30 september 2022.

Solliciteren?

Solliciteren kan direct op de website van de Rijksoverheid via het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever en innovatiever, en het maakt het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.