EBSCO Information Services introduceert BiblioGraph, een linked-datatechnologie die gebruikers in staat stelt bibliotheekcatalogi overal op internet te vinden en te raadplegen. De lancering ervan is een direct gevolg van de overname van Zepheira in 2020, aldus het bedrijf.
BiblioGraph maakt gebruik van BIBFRAME om de bibliotheekcatalogus met behulp van data uit gezaghebbende bronnen om te zetten in linked-databronnen. Hierbij worden binnen de bibliotheekcatalogus verbanden gelegd die gerelateerde personen, onderwerpen, items, uitgevers en meer tonen, en kunnen gebruikers de bronnen van hun bibliotheek op het web vinden en gebruiken. Bibliotheekprofessionals op hun beurt hebben dankzij geautomatiseerde rapporten inzicht in de gebruiksstatistieken die tonen hoe vaak mensen BIBFRAME hanteren om de catalogus van hun bibliotheek te raadplegen.
Knowledge panel van Google
Wanneer een academische, nationale of openbare bibliotheek zich abonneert op BiblioGraph, sluit de instelling zich automatisch aan bij duizenden andere in een netwerk van linked data die beschikbaar zijn voor openbare zoeksites zoals Google, waarbij wordt teruggelinkt naar de bibliotheek en de zichtbaarheid wordt vergroot, stelt EBSCO. ‘Sinds de integratie met Google in 2017 is de impact van deze technologieën wereldwijd gegroeid. In 2020 heeft Google haar leenacties uitgebreid met nog meer diensten. Sindsdien heeft BiblioGraph bibliotheekcatalogi gekoppeld aan het ‘knowledge panel’ van Google in de Verenigde Staten, Canada en Australië, en ook bibliotheken in andere landen beginnen deel te nemen.’
Kracht van open source
BiblioGraph werkt met elk bibliotheeksysteem en elke discovery-oplossing, belooft EBSCO. Wanneer BiblioGraph wordt gecombineerd met FOLIO, worden de voordelen van open data gekoppeld aan de kracht van open source. Onder meer de Massey University in Nieuw-Zeeland en de University of Melbourne in Australië maken gebruik van zowel FOLIO als BiblioGraph. ‘Binnen enkele weken na het activeren van hun service, zag ze al gebruikers via internet bij hun bibliotheekcatalogus komen. Deze innovatieve bibliotheken werken met ons samen om te bekijken hoe de data tussen de systemen moeten worden doorgegeven en om nieuwe functies voor beide services te definiëren’, aldus het bedrijf.
‘Uit ons onderzoek naar gebruikerservaringen weten we dat onze studenten hun zoektocht naar informatie steevast via Google beginnen, en dat wetenschappers zeer specifieke apps en workflows gebruiken om op de hoogte te blijven’, zegt Caroline Gauld, library manager of discovery bij de University of Melbourne. ‘Door onze gegevens openlijk op internet te publiceren, kunnen we onze studenten en onderzoekers bereiken waar ze ook zijn op het web, zonder te hoeven wachten tot ze naar onze systemen komen.’