Dubbele schrijfweek op Wikipedia over astronomie

Van  25 februari tot en met 11 maart organiseert de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) samen met Wikimedia Nederland een dubbele Wikipedia-schrijfweek over astronomie.

Onderzoekers, studenten, voorlichters, astrofotografen en (amateur)astronomen zijn uitgenodigd om artikelen rond het thema ‘astronomie’ op Wikipedia te verbeteren en/of uit te breiden. De dubbele schrijfweek begint wanneer de landelijke sterrenkijkdagen van 23, 24 en 25 februari eindigen.

Duizenden artikelen

Op de Nederlandstalige Wikipedia zijn al duizenden artikelen over astronomie te vinden. Je zou bijna denken dat alles over astronomie al zo’n beetje beschreven is. Dat is echter niet het geval. Er zijn nog veel Engelstalige artikelen die vertaald kunnen worden of bestaande artikelen die kunnen worden uitgebreid. Met tekst, referenties en/of beeld. Reden voor NOVA en Wikimedia Nederland om de handen ineen te slaan en een dubbele schrijfweek rond het thema Astronomie te organiseren.

Rode lijst

Op Wikipedia is een speciale projectpagina van de dubbele schrijfweken ingericht voor iedereen die een bijdrage wil leveren. Hier wordt eveneens een ‘rode lijst’ gecommuniceerd met artikelen rondom het thema astronomie die nog niet bestaan. Dit zijn zogenoemde ‘gewenste artikelen’.

Aanmoedigingsprijzen

Iedereen die meedoet wordt gevraagd de hashtag #Astroschrijfweek in hun zogeheten bewerkingssamenvatting te plaatsen zodat de voortgang aan de dubbelde schrijfweken gemeten kan worden. NOVA verloot aanmoedigingsprijzen onder iedereen die artikelen over astronomie bewerkt of aanmaakt.

(Foto: pixabay.com)