Documenten overheden en bedrijven steeds vaker ‘gegijzeld’

Overheidsinstellingen en grote bedrijven in Nederland hebben regelmatig te maken met een cyberaanval waarbij hackers om losgeld voor documenten vragen. Elke tien dagen maakt een gemeente, ministerie of een bedrijf melding van een poging tot ‘gijzelen’ van digitale documenten. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) die het AD via de Wet Openbaarheid van Bestuur heeft opgevraagd.

Bij het NCSC kunnen gemeenten, ministeries en ook financiële instellingen en nucleaire en chemische bedrijven, die onderdeel uitmaken van de vitale infrastructuur van Nederland, de hulp inroepen als ze een cyberaanval op hun systemen zien. Bij het centrum kwamen van 1 juni 2015 tot eind mei van dit jaar zo’n vierhonderd meldingen van cyberdreigingen binnen. Dit aantal is de afgelopen jaren fors gestegen en lijkt nu stabiel te blijven.

Ook op het gebied van spionage zien overheidsinstellingen een toename in het aantal bedreigingen. In het jaarverslag over 2015 schreef de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD):

“De AIVD heeft in het afgelopen jaar een recordaantal digitale spionage-aanvallen op Nederlandse overheidsinstellingen onderkend die een dreiging voor de nationale veiligheid vormen. Uit onderzoek is gebleken dat overheidsinstellingen structureel doelwit zijn van omvangrijke en geavanceerde digitale spionage-aanvallen die afkomstig zijn van statelijke actoren uit diverse landen. Hoogstwaarschijnlijk is het doel van de aanvallers om informatie te bemachtigen over politieke besluitvorming en stellingname, de ontwikkeling en inhoud van politiek-economische plannen, agendapunten van politieke bijeenkomsten en Nederlandse standpunten en tactieken over onderhandelingen op verschillende terreinen. Gezien de wereldwijde omvang en toename van digitale spionage is het aantal geconstateerde incidenten ten aanzien van Nederland vrijwel zeker slechts een fractie van het werkelijke aantal.”

De Volkskrant meldt dat de Nederlandse politie, Europol en twee bedrijven een website hebben opgezet voor slachtoffers van ransomware. Op nomoreransom.org zijn programma’s te vinden die in sommige gevallen kunnen helpen bij het terugkrijgen van gegijzelde data of om weer toegang te krijgen tot vergrendelde systemen.