Ding mee naar de Briljante Mislukkingen Award AI

Begin deze maand is het startsein gegeven voor de tweede editie van de Briljante Mislukkingen Award AI publieke diensten. Wie een briljante mislukking heeft gehad bij het innoveren op het gebied van AI, kan zich aanmelden tot en met 31 januari 2023.

Eerder dit jaar, op 13 april, werd de Briljante Mislukkingen Award AI publieke diensten voor het eerst uitgereikt. ‘AI biedt veel kansen voor het optimaliseren van die diensten, maar dat gaat vaak gepaard met vallen en opstaan. Juist die mislukkingen kunnen voor vooruitgang zorgen. We kunnen ervan leren en ervaringen vervolgens met anderen delen’, zo luidt de motivatie van de organisaties achter de award: het Instituut voor Briljante Mislukkingen in samenwerking met de werkgroep Publieke Diensten van NL AIC.

De eerste editie werd gewonnen door Bureau Dupin, dat de meerwaarde onderzoekt van de ‘wisdom of the crowd’ bij onopgeloste misdrijven. Zij bouwden een community van 1400 burgeronderzoekers die helpen bij het oplossen van een cold case, namelijk de Nieuwjaarsmoord in 2013. Door de grote belangstelling voor deze community viel de server al snel uit. In IP #6-2021 kun je een artikel lezen over Bureau Dupin.

Voor meer informatie over de award en hoe een casus op te geven: zie hier.