Designarchieven onder de loep tijdens Design Day op 8 juni

Op 8 juni vindt in het Nieuwe Instituut in Rotterdam de Design Day plaats. Op deze dag nemen hedendaagse makers, ontwerpers en archivarissen bezoekers mee in hun projecten en in gesprekken op het gebied van (Nederlands) design en designerfgoed.

Zo vindt er tijdens de dag onder andere de paneldiscussie ‘Toekomstige Archieven: Nieuwe benaderingen om design te bewaren’ plaats. ‘Hoe herinneren we ons over vijftig jaar de meest intrigerende ontwerpers van nu? En wat weten we over diegenen die het werk hebben gemaakt dat de inspiratie vormt voor vele hedendaagse ontwerpers? In Nederland, en wereldwijd, wordt het bestaan van design en digitalecultuurarchieven bedreigd. Gelukkig vinden archivarissen innovatieve manieren om deze essentiële archieven te bewaren en toegankelijk te maken voor een nieuw publiek.’

Archives at Risk

Verder zullen er tijdens de dag speciale ‘omleidingen’ zijn, onder meer door Archives at Risk. Deze tentoonstelling, die opende op 11 mei (en sluit op 27 augustus dit jaar), neemt archieven van ontwerpers onder de loep. Ze laat zien hoe persoonlijk die archieven kunnen zijn en hoe kwetsbaar dit designerfgoed in Nederland is. Als de ontwerper niet zelf voor het archief kan zorgen, wat gebeurt er dan mee?

Design Day wordt georganiseerd in samenwerking met het Netwerk Archieven Design en Digitale Cutuur (NADD).

Beeld boven: archief Hella Jongerius, foto: Johannes Schwartz.