Denemarken legt miljoen euro neer voor gegevens uit Panama Papers

Voor zover bekend is Denemarken het eerste land ter wereld dat betaalt voor toegang tot de gelekte documenten uit de Panama Papers. Met deze gegevens wil de Deense belastingdienst de mogelijke belastingontduiking onderzoeken van honderden Deense inwoners die in de documenten voorkomen.

Volgens de Deense minsister Karsten Lauritzen is ruim 1 miljoen euro neergeteld voor de documenten afkomstig van de Panamese Mosack Fonseca. Deze juridisch dienstverlener zet vennootschappen op voor klanten op locaties waar hun vermogen of eigendommen nauwelijks worden belast, zogeheten belastingparadijzen.

Doordat de interne administratie van Mosack Fonseca naar journalisten gelekt is, hebben zij in sommige gevallen wél kunnen achterhalen aan wie de vennootschappen in de belastingparadijzen toebehoren die het juridisch adviesbureau heeft opgezet. Verder blijkt uit de achterliggende documenten soms met welk doel ze zijn opgezet. Doel van het openbaar maken hiervan is om inzicht te verschaffen in wat deze offshore-bedrijven allemaal mogelijk maken en de discussie te bevorderen over de nadelen van sommige praktijken.