UBL zoekt medewerker Bijzondere Collecties

Ben je klantvriendelijk en heb je affiniteit met historische cartografie? Voor de ontsluiting en beschikbaarstelling van de kaartencollectie zijn we op zoek naar een medewerker Bijzondere Collecties. Deze afdeling levert diverse diensten waaraan je eveneens een bijdrage gaat leveren, met name de dienstverlening in de leeszaal Bijzondere Collecties en de coördinatie van uitgaande bruiklenen.

Dit zijn je belangrijkste taken

 • Je beschrijft de collectie cartografie ten behoeve van beschikbaarstelling en toegankelijkheid voor het publiek;
 • Je begeleidt digitaliseringstrajecten voor de kaartencollectie;
 • Je zorgt ervoor dat de gedigitaliseerde collecties online beschikbaar komen;
 • Je coördineert en administreert alle bruiklenen aan erfgoedinstellingen in binnen- en buitenland en zorgt er samen met de medewerkers Beheer en Behoud voor dat de bruikleenprocessen soepel verlopen;
 • Je maakt bezoekers wegwijs in de leeszaal en beantwoordt vragen in het Nederlands en Engels, zowel aan de balie als digitaal.

Je profiel

 • Je hebt hbo-werk- en denkniveau;
 • Je hebt kennis van en ervaring met het ontsluiten van cartografisch materiaal;
 • Je hebt ervaring met het werken met bijzondere collecties en het hanteren van oude en kwetsbare materialen;
 • Je hebt affiniteit met werken in de bibliotheek- en/of informatiesector;
 • Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden;
 • Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal, zowel mondeling als schriftelijk. Kennis van andere talen, met name niet-Westerse, is een pre;
 • Je bent klantgericht, representatief en accuraat.

Beschrijving organisatie

De Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) biedt medewerkers veel kansen om zich te ontwikkelen. We werken continu aan een inspirerende, inclusieve en diverse werkomgeving waarin iedereen zich welkom, veilig en gewaardeerd voelt. Je komt te werken binnen een toonaangevende wetenschappelijke bibliotheek met collecties van wereldformaat. Centraal staat het bieden van betrouwbare, duurzame en innovatieve diensten. We doen dit samen met andere partijen in binnen- en buitenland. Onze werkterreinen zijn breed en divers, zo ook onze klantgroepen, in het bijzonder studenten, docenten en onderzoekers. Voor hen verzorgen we de wetenschappelijke informatievoorziening als partner in kennis.

UBL staat wereldwijd bekend om haar brede wetenschappelijke collecties en bijzondere collecties, die naast hun rol voor onderwijs en onderzoek ook een belangrijke maatschappelijke en culturele functie hebben. Op onze bibliotheeklocaties bieden wij iedereen een prettige studie- en onderzoeksomgeving. Online staan wij in contact met gebruikers van over de hele wereld. Onze medewerkers dragen hier samen, ieder vanuit hun eigen achtergrond, ervaring en talent, aan bij.
Kijk voor meer informatie op onze website bibliotheek.universiteitleiden.nl.

Wij bieden

Aanstelling vindt plaats conform de cao Nederlandse Universiteiten. Het betreft een tijdelijke aanstelling voor de duur van een jaar met uitzicht op een vast dienstverband bij goed functioneren. Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en werkervaring, minimaal € 3.072 en maximaal € 4.103 bruto per maand bij een fulltime aanstelling (salarisschaal 8). Daarnaast kent de Universiteit Leiden goede arbeidsvoorwaarden. Zo is er sprake van een eindejaarsuitkering (8,3%), vakantietoeslag (8%), uitstekende opleidingsfaciliteiten, betaald ouderschapsverlof, sabbatical leave en de mogelijkheid om via een keuzemodel arbeidsvoorwaarden op maat te kiezen. Indien het werk het toelaat heb je de mogelijkheid gedeeltelijk thuis te werken. De universiteit heeft hiervoor goede faciliteiten. Alle informatie hierover kun je nalezen op werkenbij.leidenuniv.nl.

Diversiteit

Het bevorderen van een inclusieve gemeenschap staat centraal in de waarden en visie van de Universiteit Leiden. De Universiteit Leiden streeft ernaar om een inclusieve gemeenschap te worden die alle studenten en medewerkers in staat stelt om zich gewaardeerd en gerespecteerd te voelen en zich volop te ontplooien. Diversiteit in ervaringen en perspectieven verrijkt ons onderwijs en versterkt ons onderzoek. Onderwijs en onderzoek van hoge kwaliteit zijn inclusief.

Verklaring omtrent het gedrag

Voor deze functie vragen wij bij indiensttreding om een Verklaring omtrent het gedrag (VOG). Deze verklaring is verkrijgbaar bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente waar je staat ingeschreven. De kosten hiervoor worden vergoed.

Informatie

Voor meer informatie over de inhoud van deze functie kun je contact opnemen met Saskia van Bergen, hoofd Dienstverlening & Collectie-informatie Bijzondere Collecties, e-mail w.van.bergen@library.leidenuniv.nl; telefoon 071-527 14 64.

Solliciteren

Je kunt op deze vacature reageren via de blauwe button ‘Solliciteer direct’ in ons sollicitatiesysteem. Direct solliciteren kan hier. Sollicitaties voorzien van een motivatiebrief en cv kun je tot en met 4 december 2023 richten aan Saskia van Bergen.
Selectiegesprekken worden gevoerd in week 2 en 3 van 2024.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld