Universitaire Bibliotheken Leiden zoekt expert Datamanagement

Expert Datamanagement
Vacaturenummer: 13408

Heb jij kennis van FAIR data en ervaring met onderzoeksondersteuning? Beschik je over de vaardigheden om wetenschappers van diverse disciplines te adviseren over datamanagement? Wij hebben een mooie baan voor je!

Samen met collega’s van het Centre for Digital Scholarship (CDS) en het Leiden Digital Competence Centre (LDCC) help je de Universiteit Leiden om het beheer en gebruik van onderzoeksdata naar een hoger niveau te tillen. Als expert Datamanagement draag je bij aan doorlopende activiteiten, zoals het geven van trainingen en workshops, en help je mee om passende diensten universiteitsbreed te implementeren. Je volgt internationale ontwikkelingen op de voet en verzorgt daarover voorlichting aan bestuurders en onderzoekers.

In deze functie zul je:

 • Optreden als communitymanager van het Leidse Data Management Network (circa tachtig leden);
 • Actief participeren in het universiteitsbrede programma voor onderzoeksondersteuning, onder andere door bij te dragen aan de Leidse Research Support Portal;
 • Trainingen verzorgen rond diverse thema’s, zoals datamanagementplannen, FAIR data en datapublicatie, zowel domeinspecifiek als universiteitsbreed;
 • Bijeenkomsten en evenementen organiseren voor Leidse datastewards en anderen binnen het Data Management Network;
 • De samenwerking tussen diverse onderzoeksondersteuners op elkaar helpen afstemmen en versterken;
 • Ondersteuning bieden bij het opstellen en beoordelen van datamanagementplannen en -protocollen;
 • Ontwikkelingen op het gebied van datamanagement breed onder de aandacht brengen van onderzoekers en onderzoeksondersteuners, bijvoorbeeld door middel van blogs, sociale media en podcasts;
 • Vragen en verzoeken afhandelen die bij de datamanagement-mailbox van het CDS binnenkomen;
 • Zorgdragen voor kennisuitwisseling binnen de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) op het gebied van FAIR data en datamanagement;
 • Deelnemen aan nationale en internationale netwerken waarin wordt gewerkt aan expertiseontwikkeling op het gebied van datamanagement (LCRDM, RDA, et cetera.).

Je profiel

 • Een academische opleiding en aantoonbare affiniteit met een academische werkomgeving;
 • Kennis van datamanagement en het onderzoeksproces;
 • Kennis van wet- en regelgeving en eisen met betrekking tot onderzoeksdata;
 • Ervaring met het geven van advies, voorlichting en presentaties;
 • Analytisch, klantgericht, resultaatgericht en flexibel;
 • Uitstekende communicatieve en adviesvaardigheden;
 • Uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift.

Beschrijving organisatie

De UBL biedt medewerkers veel kansen om zich te ontwikkelen. We werken continu aan een inspirerende, inclusieve en diverse werkomgeving waarin iedereen zich welkom, veilig en gewaardeerd voelt. Je komt te werken binnen een toonaangevende wetenschappelijke bibliotheek met collecties van wereldformaat. Centraal staat het bieden van betrouwbare, duurzame en innovatieve diensten. We doen dit samen met andere partijen in binnen- en buitenland. Onze werkterreinen zijn breed en divers, zo ook onze klantgroepen, in het bijzonder studenten, docenten en onderzoekers. Voor hen verzorgen we de wetenschappelijke informatievoorziening als partner in kennis. UBL staat wereldwijd bekend om haar brede wetenschappelijke collecties en bijzondere collecties, die naast hun rol voor onderwijs en onderzoek ook een belangrijke maatschappelijke en culturele functie hebben. Op onze bibliotheeklocaties bieden wij iedereen een prettige studie- en onderzoeksomgeving. Online staan wij in contact met gebruikers van over de hele wereld. Onze medewerkers dragen hier samen, ieder vanuit hun eigen achtergrond, ervaring en talent, aan bij.

Je wordt aangesteld bij het Centre for Digital Scholarship, een afdeling van de Universitaire Bibliotheken Leiden. Het CDS verleent diensten rondom open science, zoals open access publiceren, FAIR data, auteursrechten, en het toepassen van digitale methoden en technieken in nauwe samenwerking met faculteiten en andere organisatieonderdelen. Kijk voor meer informatie op de website van de UBL: bibliotheek.universiteitleiden.nl.

Wij bieden

Aanstelling vindt plaats conform de cao Nederlandse Universiteiten. Het betreft een tijdelijke aanstelling voor de duur van een jaar met uitzicht op een vast dienstverband bij goed functioneren. Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en werkervaring, maximaal € 5.439 bruto per maand (schaal 11) bij een fulltime aanstelling. Daarnaast kent de Universiteit Leiden goede arbeidsvoorwaarden. Zo is er sprake van een eindejaarsuitkering (8,3%), vakantietoeslag (8%) en de mogelijkheid om via een keuzemodel arbeidsvoorwaarden op maat te kiezen. Als de functie dat toelaat bestaat er de mogelijkheid gedeeltelijk thuis te werken. De universiteit biedt hiervoor goede faciliteiten. Alle informatie hierover kun je nalezen op werkenbij.leidenuniv.nl.

Diversiteit

Het bevorderen van een inclusieve gemeenschap staat centraal in de waarden en visie van de Universiteit Leiden. De Universiteit Leiden streeft ernaar om een inclusieve gemeenschap te worden die alle studenten en medewerkers in staat stelt om zich gewaardeerd en gerespecteerd te voelen en zich volop te ontplooien. Diversiteit in ervaringen en perspectieven verrijkt ons onderwijs en versterkt ons onderzoek. Onderwijs en onderzoek van hoge kwaliteit zijn inclusief.

Informatie

Voor meer informatie over de inhoud van deze functie kun je contact opnemen met Marco de Niet, divisiemanager Onderzoek- & Onderwijsdiensten (m.c.de.niet@library.leidenuniv.nl; 06-43 05 65 70).

Solliciteren

Je kunt online solliciteren via de button ‘Solliciteer nu’ in ons sollicitatiesysteem. Sollicitaties voorzien van een motivatiebrief en cv kunnen tot en met 6 maart 2023 worden gericht aan Marco de Niet. Direct solliciteren kan hier.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.